Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám záujem dostávať e-mailom správy o novinkách zo serveru vlastovicka.cz

Reklama

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Rozhovory

Pekárna Suchdol

Z počátku zcela mlhavá vize a nulové zkušenosti, poté léta tvrdé dřiny a budování, dnes jeden z nejuznávanějších výrobců a dodavatelů pečiva vysoké kvality v jihočeském regionu – to je pan Ing. Soudek a jeho suchdolská pekárna. Pojďme ho vyzpovídat!

Pane inženýre Soudku, můžete nám prosím prozradit něco o vzniku a historii vaší pekárny?
Naše pekárna vznikla jako zcela nová. Činnost jsme zahájili v září roku 1991, takže letos slavíme devatenáct let. V počáteční fázi jsme byli tři společníci, postupem času jsem zůstal sám, ale v posledních čtyřech letech mi s vedením pekárny pomáhá manželka, která se stala mým společníkem. Objekty, v nichž se dnes nacházíme, patřily původně státnímu statku, čili následovala jejich nutná kompletní rekonstrukce. Ve spolupráci s kolegy a především za silné pomoci pana Ing. Smrže jsme hledali odpovídající a nejlépe vyhovující technologie, konečná volba padla na rakouské stroje i pece. V počátcích jsme se soustředili pouze na oblast našeho regionu, tzn. Třeboňska, Suchdolska a Velenic. Samozřejmě, že i objem výroby byl malý, ale ve své době bohatě dostačující k pokrytí veškerých nákladů. Ani my jsme se však nevyhnuli úvěru, který byl v té době navíc podmíněn minimálně devítiletou životností pekárny. Málokdo z nás si tehdy skutečně uvědomoval své závazky, ale nadšení překonalo obavy a v neposlední řadě nám také velmi pomohla poměrně nízká konkurence na trhu, takže během čtyř let byl úvěr splacen. Já sám nikdy předtím s pekařinou nepřišel do styku a ani nejsem takříkajíc „z oboru“. Jsem původně zemědělec a pracoval jsem na Státním statku Třeboň. Dnes však mohu zodpovědně říci, že za těch devatenáct let jsem si pekařské řemeslo dokonale osvojil.

 

Byla pro Vás pekařina záměrem či snad dokonce životním snem, nebo to celé přišlo jako blesk z čistého nebe?
Ne! Vůbec nic jsem neplánoval a přiznávám, že to přirovnání k blesku z čistého nebe je více než trefné. Když za mnou kolega, Ing. Smrž, přijel s nápadem postavit a rozjet pekárnu, zíral jsem na něj a nevěděl, zda si v tu chvíli ze mě náhodou nedělá legraci. Měl však mou plnou důvěru a nesmírně nám pomohly i jeho kontakty v zahraničí. V Itálii a Rakousku jsme obhlédli situaci a slovo dalo slovo. Velmi rychle jsem se pro celou věc nadchnul a doposud mě toto nadšení neopustilo.

 

Jak velká je oblast vašeho působení a máte své vlastní prodejny, nebo se soustředíte čistě na výrobu?
V současné době zásobujeme oblast od Suchdolska, Třeboňska a Českých Velenic až po Veselí nad Lužnicí a Budějovicko. Vlastní prodejny nemáme. Dříve jsme provozovali dvě, avšak od této cesty jsme zhruba před osmi lety upustili, a v menších oblastech jako je Chlum, to navíc ani nemá smysl. Vytvářeli bychom si tím vnitřní konkurenční prostředí, což rozhodně není naším záměrem a celkově je pro všechny strany výhodnější, věnujeme-li se pouze výrobě a následné distribuci.

 

Vaší vyhlášenou doménou je kvasový chléb. Můžete nám o něm prozradit něco víc a současně přiblížit i další výrobky a jejich rozsah?
V těchto dnech máme v portfoliu asi 32 pekařských výrobků. Cukrářské produkty nevyrábíme, naším základem je chléb, rohlíky a housky, které zabírají zhruba 55 % celkového objemu výroby. Náš kvasový chléb má určitá specifika – vyrábí se z kvasu a bez jakýchkoliv dalších přídavků a nechvalně známých „éček“. Přitom dokážeme zaručit 48 hodinovou trvanlivost. Náš suchdolský kmínový chléb slaví na trhu nemalé úspěchy a stává
se doslova trhákem i v obchodech, do kterých je velmi obtížné proniknout. U ostatních výrobků se jedná vesměs o tradiční pekařské produkty, známé i z nabídek jiných pekáren, a mohu objektivně říci, že naše kvalita je srovnatelná s nadstandardy i v těchto oblastech. I tady se však snažíme o originalitu a malé inovace – vymýšlíme například nové a netradiční tvary klasických a již známých výrobků.

 

Dodáváte i do velkých zahraničních obchodních řetězců? Pokud ano, tak jaké jsou vaše hlavní důvody?
V zásadě ne a důvodů je hned několik. Především ten, že nás doposud nikdo neoslovil a z jejich strany ani necítíme zájem. Dalším důvodem jsou samozřejmě i podmínky, které jsou mezi pekaři všeobecně známé. Naopak mezi naše největší odběratele patří český obchodní řetězec Flosman se sítí cca 15 prodejen a dále pak Jednota České Budějovice a Jindřichův Hradec nebo například Lázně Třeboň, které zásobujeme pečivem zhruba z 80% procent. Mimo těchto velkoodběratelů se samozřejmě zaměřujeme na maloobchody a drobné venkovské prodejny.

 

Jižní Čechy jsou doménou krásné přírody a malebných vesniček, s čímž také úzce souvisí i velký význam turistického ruchu. Jak ho vnímáte, zvláště v období sezóny?
Máte pravdu. Jedná se o období sedmi až osmi týdnů v létě, ve kterém zvyšujeme objem výroby o zhruba 100 % a pracujeme doslova 24 hodin denně po celé dva měsíce. Nutno však dodat, že se tento efekt léta celkově a dlouhodobě snižuje. Tento fakt způsobuje pravděpodobně nejen finanční situace samotných turistů, ale i faktory jako poměrně nestálé počasí, takže se fixujeme spíše na celoroční a stálé odběratele.


Věnujete se i marketingové stránce věci, nebo spoléháte čistě na vyhlášenou kvalitu vašeho pečiva?
Bez reklamy bychom samozřejmě nebyli schopni fungovat a snažíme se o zviditelnění se všemi dostupnými prostředky. Od reklamyv rádiu a tisku nebo prostřednictvím agrární komory, přes polep vozového parku, stojany a reklamní materiály, až po propagacznačky a výrobků na výstavách a veletrzích. V neposlední řadě také sledujeme průzkumy trhu a zajímají nás ohlasy kupujících na naše pečivo.

 

Jaké jsou Vaše zkušenosti s kvalitou a kvalifikační úrovní zaměstnanců? Je všeobecně
známo, že pekařina je dnes okrajovou záležitostí a nové síly se hledají hůř než jehla v kupce sena.

Kolektiv našich čtyřiadvaceti zaměstnanců mohu hodnotit nadmíru pozitivně. Náš tým je výborně sehraný a bude to asi i takovým malým fenoménem. Víte, máme tady u nás takovou dlouhou ulici – Žižkovu, a na ní bydlí asi 80 % zaměstnanců pekárny. Jsou to tedy vlastně sousedé žijící na stejné ulici a chodící do stejné práce a všichni se výborně doplňujeme. Kvalita práce je u nás vysoká, a proto je také odměňována bez nadsázky nadstandardně. Vždyť krom Štědrého dne pracujeme takřka nepřetržitě. I přes relativně malý počet zaměstnanců máme jako jedna z mála pekáren certifikát kvality HACCP. I když jsou některé jeho podmínky striktní, ve výsledném efektu tato norma výborně funguje v rámci chodu a logistiky celé firmy a díky němu jsme schopni nabízet naše pečivo například i do zdravotnických zařízení či hotelů vyžadujících špičkovou úroveň.

 

Když se dnes ohlédnete zpět na oněch devatenáct let života s pekárnou, volil byste dnes stejně a pustil se do celé věci znova?
Tak toto je skutečně velmi těžká otázka. Pravdou je, že jsem si na úplném začátku vůbec nebyl schopen uvědomit, jak dlouhou a těžkou cestu máme před sebou. Dnes jsme již slušně fungující firma, ale počátečních šest či sedm let bylo velmi krušných a měl-li bych se do všeho pustit znova s vědomím, co vše mě čeká, tak se musím přiznat, že vzhledem ke svému věku již asi ne.


Jak hodnotíte spolupráci se společností Lesaffre a co plánujete do budoucna?
Naše spolupráce a zkušenosti s výrobky Lesaffre jsou teprve na samotném počátku. I přesto však již nyní vnímáme společnost Lesaffre jako značku s velmi silnou tradicí a výborným zázemím, o čemž jsme se skvěle přesvědčili i na letošním povedeném pekařském kongresu. Do budoucna plánujeme rozšíření spolupráce především v oblastech méně nákladových výrobků.

 

Kontakt:
Pekárna Suchdol
Žižkova 21
378 80 Suchdol nad Lužnicí
E-mail: pekarna.suchdol@tiscali.cz