Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám záujem dostávať e-mailom správy o novinkách zo serveru vlastovicka.cz

Reklama

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Rozhovory

Jaká byla letošní úroda?

Na naše otázky odpovídal ing. Marek Feith, ředitel firmy ALFA mlýn a balírna Pouzdřany.

Můžete nám ve stručnosti představit Vaši produkci?
Naše firma ročně semele cca 8 tisíc tun pšenice a 2 tisíce tun žita. Dále zpracováváme ječmen na kroupy, loupeme hrách, balíme produkty zdravé výživy a vyrábíme vaječné těstoviny. Výrobky expedujeme vlastními nákladními vozidly volně, v pytlích nebo ve spotřebitelském balení.


Jaká byla letošní sklizeň obilí? Můžete ji nějak charakterizovat?
Sklizeň obilovin letos začala s třítýdenním předstihem oproti loňsku. Vzhledem k suchému jaru a létu se sklízely obiloviny s nižší objemovou hmotností  přibližně 6,5 miliónů tun obilovin s průměrným výnosem u pšenice zhruba 4,5 – 5 t/ha. Situace však nebyla ve všech oblastech stejná. Například v Polabí a na Hané sklizeň nabídla rekordní výnosy 7 – 8 t/ha. Naopak na Znojemsku nebo na Břeclavsku byly výnosy malé jen 3 t/ha. Celkově se sklizeň v České republice zvýšila asi o 10 % oproti loňsku. Přesto cena obilí začala strmě růst. Příčiny jsou zřejmé: nízká sklizeň v mnoha částech světa, nepříznivé počasí v Evropě a také stav zásob ze staré sklizně. V současné době dochází k masivnímu vývozu do Německa, Itálie a dalších zemí, kde byla úroda pod normálem. K 20. 9. 2007 je odhad vývozu několik set tisíc tun obilovin. Vyváží se jak potravinářská pšenice, tak i krmná. Na strmý cenový růst pšenice musí pochopitelně pružně reagovat mlynáři a kopírovat ceny nabízené obchodníky. Cena u pšenice se od sklizně zvýšila o 1 500 – 2 000 Kč/t a proto musí dojít k prudkému cenovému růstu pekařských mouk.

 

A jaká byla letošní úroda pšenice?
Díky suchu má většina pšenic nižší objemovou hmotnost. Z hlediska pekařských vlastností mají  pšeničné mouky relativně vyšší obsah proteinů, což je z hlediska pekárenství příznivé. Pšeničné i žitné mouky mají nižší amylolitické aktivity a proto i nižší stupeň poškození zrn. Může se zpomalovat kvasný proces při zrání těsta. Reologické vlastnosti mouk svědčí o vyšší pekařské kvalitě. Těsta jsou spíše kratší, ale dobře zpracovatelná.

 

A slovo na závěr?
Chtěl bych podotknout, že mlýny v ČR ročně zpracují cca 1,2 mil. tun potravinářské pšenice a 120 tis. tun potravinářského žita.Začínáme se obávat, jak bude domácí trh zabezpečen dostatečným množstvím kvalitní suroviny. Česká republika nemá k dispozici žádné administrativní nástroje pro ochranu vnitřního trhu a nelze tedy počítat s jakoukoliv tržní regulací. Skokové změny mouk bude třeba promítnout do cen finálních pekařských výrobků.

 

Uveřejněné názory nemusí nutně vyjadřovat stanovisko vydavatele.