Vaše historie sahá do začátku devadesátých let…
Zakladatelem původní firmy byl můj tatínek Cyril Grygar, profesí kuchař, který dlouhá léta pracoval v různých hotelích, restauracích i velkokuchyních. Po roce 1990 se rozhodl soukromě podnikat. Nejprve si ve svém domku otevřel bistro, které se nejen pro příznivé ceny, ale především pro kvalitu nabízených jídel, stalo známým a oblíbeným v celém okolí. Později již s několika zaměstnanci zásoboval jídly okolní firmy. Po sedmi letech se rozhodl přenechat provoz svým spolupracovníkům. Již tehdy ale v malém množství pekl koláče, které se u nás na Valašsku nazývají frgály, ale také pecáky a koláče. A protože o ně byl zájem, rozhodl se realizovat svůj dávný záměr, péct koláče ve velkém. Za dva měsíce postavil malou pekárničku s cukrářskými pecemi a začal s výrobou. V roce 2004 jsme spolu založili společnost Cyrilovo pekařství s.r.o. Od prvního prosince loňskho roku jsem začala s výrobou v prostorách nově vybudované pekárny již bez tatínka, ale po boku svého manžela a svých dětí. Můj tatínek se vrátil k původní profesi a založil firmu „Bistro u Grygarů“ kde se hosté opět za chutným a poctivým jídlem stále rádi vracejí. Já pokračuji dále v rodinné tradici s výrobou frgálů – vyhlášeného a oblíbeného valašského pečiva s naším logem, které je chráněno ochrannou známkou.
Takže vyrábíte zejména frgály?
Ano, ty zůstávají naším hlavním výrobním artiklem, tvoří nám okolo 90 procent obratu. Denně můžeme upéct až 2500 koláčů. Tuto kapacitu ale využíváme převážně o velikonočních a vánočních svátcích. V nabídce máme frgály o průměru 32 cm s různými nádivkami. Největší zájem je tradičně o hruškové, tvarohové, makové, povidlové, ořechové a borůvkové. Samozřejmě sezónně pečeme i jahodové, meruňkové, rybízové a švestkové, ale raději se držíme tradičních druhů, které jsou nejžádanější. Pro slavnostní příležitosti a na objednávky vyrábíme i frgály s průměrem 48 a 60 cm. Jako všude i u nás se projevuje sezónnost – začátek roku je vždy slabší. Jinak pečeme 3 druhy semínkového chleba, dalamánky, koblížky, krémky. A různě plněná bramborová těsta – lidé si na ně začínají pomalu zvykat. Do budoucna bych ještě chtěla zkusit tažený štrúdl s jablky, loupáky a jiné pečivo.
Kde jste získali recepturu na frgály?
Na Valašsku měl každý dům svůj recept. Těsto je víceméně stejné, jen jsme si jej trochu přizpůsobili, aby bylo trvanlivější a vláčnější. Nyní má trvanlivost 4 dny v chladnu, ale máme odezvu od zákazníků, že v lednici vydrží i týden.
Na základě čeho si lidé vybírají zrovna vaše koláče? Jak si budujete jméno?
Já se přiznám, že jsem nezkoušela cizí výrobky. Lidem, kteří do na šeho kraje přijedou na dovolenou, tak těm vlastně chutná všechno. Ale ti, kteří již frgály znají, tak ty dobré poznají. Je to zkrátka o chuti, trvanlivosti, nevím, jestli je to také o ceně, protože neznám cenovou politiku konkurence. Tlačit cenu dolů na úkor kvality jen proto, abychom prodávali, nemá smysl. Do koláčů dáváme jen kvalitní suroviny. Jinak pečení koláčů je vyloženě ruční práce,
s vymícháním těsta nám pomáhá stroj, to by ručně už nešlo.
Jaký region zásobujete?
Naše firma nerozváží – obchodníci si k nám jezdí sami – a to z celé republiky. Sami vozíme
pouze do Ostravy a do Olomouce do Makra a pak do Krmelína do pekárny. Do řetězců bychom sami vůbec nešli, vzhledem k jejich obchodním podmínkám. Makro nás oslovilo samo, proto s ním spolupracujeme. Koláče od nás dostávají již zabalené v našich vlastních krabičkách. Mimo naši vlastní prodejnu přímo v sídle firmy máme ještě jeden obchod v nedalekých Hodslavicích. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově máme již několik let pronajatý stánek. Naše představa je taková, že bychom šli cestou vlastních prodejen. Hodně dodáváme různým státním institucím a vystavovatelům, kteří nějakým způsobem reprezentují Valašsko na různých akcích a výstavách. Taktéž rozesíláme frgály po celé republice prostřednictvím zásilkové služby PPL.
Všiml jsem si, že jste získali i nějaká ocenění…
My moc po soutěžích nejezdíme, v roce 2006 jsme byli osloveni Agrární komorou Zlínského kraje, která hledá „Perly Zlínského kraje“ v oboru pekařství, mléčných a masných výrobků. Komise potom vybírá to NEJ z předložených vzorků. Každoročně se soutěže se svými výrobky zúčastňujeme a odnesli jsme si již ocenění za makový, meruňkový, jahodový a velký koláč. V loňském roce jsme obdrželi navíc cenu hejtmana Zlínského kraje.
Kolik máte zaměstnanců?
Kolem dvaceti, včetně THP. Ve čtvrtek a pátek, když je větší poptávka, pečeme na dvě směny, jinak pouze na ranní. Pro zaměstnance jsme se v nových prostorách snažili vytvořit co nejlepší pracovní podmínky, máme pro ně kuchyňku, jídelnu, prostorné šatny se sprchovými kouty apod. Myslím si, že se na své zaměstnance mohu ve všem spolehnout. Ani jeden náš pracovník není vyučený pekař, vše se naučili u nás. Z mého pohledu se na němohu spolehnout a vidím, že se snaží odvádět práci na 100 %.
Když jsem se u vás před rokem náhodně zastavil (byli jste mi doporučeni, že pečete nejlepší frgály), sídlili jste ještě v poměrně menších prostorách…
Postavili jsme si novou pekárnu na zelené louce. Nachází se zde stylová prodejna, kde kromě našeho pečiva nabízíme také velký výběr vín, sušeného ovoce, čajů, zdravé výživy a dárkového zboží. Ve stejně laděné kavárně nabízíme velký výběr káv, koktejlů, pohárů, zákusků a jiných pamlsků. Ráno podáváme snídaňové menu a v blízké době chceme v kavárně nabízet i zákusky a cukroví z naší pekárny. Pořádají se zde oslavy různého typu s kapacitou míst do 35 osob. Máme zde i dětský koutek a možnost wi-fi připojení k internetu zdarma. Díky novým větším prostorám máme i větší kapacitu ke skladování surovin, správně rozmístěné prostory, které na sebe navazují v souladu s předpisy EU, nám umožňují rozšíření výroby i na jiné druhy pečiva. Pro zákazníky vzniklo velké parkoviště a původní pultový prodej jsme změnili na klimatizovanou samoobsluhu. Díky všem těmto faktorům se naskytla možnost i pro autobusové zájezdy, které velmi často a rády jezdí nejen na nákupy, ale i do kavárny na občerstvení.
Můžete nám na závěr prozradit, která z významných osobností vaše frgály ochutnala?
V mnoha případech jsme dodali frgály jako prezentaci našeho valašského regionu, a to do zahraničí – např. na Expo 2000 do Hannoveru, do Říma (Vatikánu), Moskvy, Japonska a do jiných zemí. Na koláčích si pochutnali naši vládní činitelé, včetně prezidentů Václava Havla a Václava Klause. Frgály se pravidelně dodávaly i panu Tomáši Baťovi, který si na nich při svých návštěvách České republiky vždy rád pochutnal. Minulý týden u nás byl třeba Radek Brzobohatý s tím, že se ještě příští týden zastaví na zpáteční cestě. Ten nás navštěvuje pravidelně. Jako zpestření svatební hostiny si u nás koláče objednal herec pan Rychlý i Iveta Bartošová s Jiřím Pomejem. Herci Josefu Dvořákovi je vozí pravidelně jeho přátelé z branže. Mezi další stálé spokojené zákazníky patří návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a pro zpestření jídelníčku si výrobky oblíbily i hotely na Čartáku, Pustevnách, v Rožnově pod Radhoštěm ale i základní a střední školy v regionu.
Kontakt:
Cyrilovo pekařství s.r.o.
Hrachovec 305
757 01 Valašské Meziříčí
tel.: 571 622 143, 775 628 566
fax: 571 619 517
tel. kavárna: 571 610 343
e-mail: frgaly@frgaly.cz
www.frgaly.cz