O společnosti
Lesaffre Polska S.A. je největším producentem pekařského droždí v Polsku. Sídlo společnosti, a výrobní závod zároveň, se nacházejí ve městě Wołczyn na jihu Polska. Firma má dále pobočky ve Varšavě a ve městě Łódź. Výrobní závod ve Wołczyně je jeden z nejmodernějších ve střední Evropě. Část produkce se vyváží do Lotyšska, Litvy, České republiky a na Slovensko. Společnost Lesaffre vstoupila na polský trh s droždím v roce 1995. Z počátku byly výrobky společnosti na polský trh importovány z Francie a dodávány polským pekařům prostřednictvím distributorů. S výrobou pekařského droždí na polském území začala společnost v roce 1999. Od roku 2002 se společnost jmenovala Lesaffre Bio-corporation Sp. z o.o., ale v roce 2007 svůj název změnila na nynější Lesaffre Polska S.A. V současné době je společnost tvořena závodem na výrobu droždí ve Wołczyně, závodem na výrobu zlepšujících přípravků a pekařských přísad v Łódźi a pekařským centrem ve Varšavě. Je zde zaměstnáno přibližně 300 osob. Mezi aktivity společnosti patří také nepřetržitý vývoj a výzkum v oblasti biotechnologií, jejichž cílem je dosáhnout vysoké kvality a efektivity při výrobě droždí a ostatních surovin, které se používají v pekárenském průmyslu.
Výrobní závod ve Wołczyně
Jak už bylo výše zmíněno, patří závod ve Wołczyně k největším a nejmodernějším závodům na výrobu droždí ve střední Evropě. V letech 2003 až 2006 došlo k jeho kompletní rekonstrukci. Cílem bylo zvýšit výrobní kapa- citu a dosáhnout vysoké kvality výrobků. Byly implementovány výrobní postupy a standardy společnosti Lesaffre. Výsledkem jsou dodávky kvalitního droždí v různých formách a baleních, a to nejen pro trh domácí, polský, ale také pro trhy zahraniční.
Kvalita
Čerstvé pekařské droždí vyráběné ve Wołczyně splňuje kvalitativní požadavky polských a zároveň i evropských norem. Společnost Lesaffre Polska S.A. je držitelem certifikace HACCP. Všechny kontroly i fyzikálně-che- mické a bakteriologické analýzy jsou prováděny dle definovaných specifikací HACCP. Kvasinky typu Saccharomyces cerevisiae používané pro výrobu droždí nejsou geneticky modifikované. Kultury kvasinek pocházejí z laboratoří společnosti Lesaffre.
Droždí z Polska pro český trh
Výrobní závod ve Wołczyně pro- dukuje také několik výrobků pro český trh. Můžeme zmínit např. čerstvé pekařské droždí VIVO a FALA nebo droždí pro domácí použití NOLI. Novinkou wołczyňské výroby je droždí VIVO zelené, které je vhodné pro přípravu těst s vyšším obsahem kyselin, jako jsou těsta pro klasický nebo toastový chléb. Více o této novince se můžete dočíst v rubrice „Droždí“, kde představujeme speciální druhy droždí.