Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám záujem dostávať e-mailom správy o novinkách zo serveru vlastovicka.cz

Reklama

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekárina

Lesaffre Magyarország

Lesaffre je francouzská rodinná společnost, která byla založena v roce 1853 na severu Francie, ve městě Lille. V současné době tvoří skupinu Lesaffre přes 50 výrobních závodů

 

na droždí. Maďarská pobočka – Lesaffre Mágyarország, tedy Lesaffre Maďarsko sídlí v Budapešti, na břehu řeky Dunaje.

Historie – výroba droždí v Budapešti již od roku 1876

 

Její historie je spojena s rokem 1876, kdy byla zahájena výroba droždí v Budapešti. Z původního místa byla továrna v letech 1908 – 1910 přestěhována na její současné místo – do části města zvané Budafok

 

Podobně jako české podniky, i ty maďarské potkalo znárodnění, a to v roce 1946. V roce 1971 se drožďárna stala součástí národního koncernu, tzv. Buszesz, který zastřešoval také výrobu lihu, likérů a jiného alkoholu. 

 

V roce 1992 byl koncern Buszesz privatizován rakouskou společností Mautner Markhof a brzy poté, v roce 1995, byla z koncernu vyčleněna společnost Budafok Élesztő-és Szeszgyár Kft, tedy závod Drožďárna Budafok, s.r.o.

 

Důležitým datem v historii společnosti je rok 1996, kdy přešla společnost do vlastnictví francouzské skupiny Lesaffre.

 

Lesaffre Magyarország – maďarský výrobní závod exportuje do více než 10 zemí

 

Po vstupu společnosti Lesaffre drožďárny Budafok došlo k výrazné modernizaci výroby droždí v tomto budapešťském závodu. Skupina Lesaffre přinesla své výrobní know-how a investovala do modernizace.

 

Zaměstnanci společnosti dokázali pozvednout kvalitu droždí nad dosavadní úroveň. Maďarský závod se stal největším výrobcem a distributorem droždí v regionu Střední Evropy. Dnes závod zásobuje více než 10 zemí droždím pro pekárny a malospotřebitele ve dvou základních formách: čerstvé droždí a tekuté droždí.

 

Centralizovaná výroba droždí vyhovující národním specifikům

 

V Budapešti se vyrábí droždí pro více než 10 zemí. Nejedná se o jeden typ droždí, který by byl dodáván všem. Každá země dbá na specifika pekařské výroby. Do hry vstupují typické národní receptury lišící se obsahem cukru, kyselostí těsta, použitými technologiemi atd.

 

Maďarský závod vyrábí pro český trh mimo jiné čerstvé pekařské droždí VIVO balené v pytlích po 15 kg. Výroba pytlovaného droždí je obtížná vzhledem k tomu, že droždí má tendenci se přehřívat a tedy samovolně způsobovat nechtěné kynutí. Odborníci na fermentaci a balení však dokáží droždí vyrobit a zabalit tak, aby si výrobky udržely svou kvalitu. Na českém trhu je tak společnost Lesaffre jedna z mála fi rem, která dokáže tento výrobek nejen vyrobit, ale také zajistit jeho kvalitu.

 

Další výrobek, který je produkován v Budapešti pro český trh, je tekuté droždí Kastalia.