Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám záujem dostávať e-mailom správy o novinkách zo serveru vlastovicka.cz

Reklama

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekárina

Inventis Blends … co to je?

Když se peče u nás v pekařském centru, voní celá firma. A peče se často. Někdy jen tak pro sebe, abychom si vyzkoušeli, jak fungují novinky ještě před uvedením na trh, jindy se zákazníky, kteří k nám evidentně jezdí rádi. Když pak zbyde nějaké pečivo, zaměstnanci se mohou poprat, aby se dostalo i na ně… V poslední době jsme pekli vzorky z novinky na trhu Inventis Blends. Záhadný název, malé vakuové sáčky, ale výýýýborné výrobky. Vyzpovídal jsem proto šéfa technologů Lesaffre Česko, Honzu Pavlů, cože to jsou ty Inventis Blends.

Honzo, když jsme nedávno otvírali nové pekařské centrum v Olomouci, mluvil jsi nadšeně o Inventis Blends. Proč to nadšení?
Konečně máme produkt, který umožní vyrobit rustikální pečivo francouzského typu ve stálé kvalitě a jednoduše.


A to bez Invetis Blends nejde?
Nejde. Moc ne. Častokrát přišel požadavek od našich zákazníků, abychom jim poradili s výrobou francouzského pečivo, nejčastěji bagety. Když jsme jim vysvětlili, že musí vyvádět pšeničný kvas a nechat ho zrát 24 hodin, pak ho přidávat do těsta, správně nechat kynout na plátnech dlouhou dobu a nakonec výrobky ručně tvarovat, tak se do toho nikomu moc nechtělo.


To chápu… A jak to, že při použití Inventis Blends tahle složitá procedura není třeba?
Protože kolegové z Francie vymysleli takové složení směsi, které to zjednodušuje.


Proč tomu vlastně neříkáme směs, ale „blend“?
Klasická směs neobsahuje droždí, které v Inventis Blends již je zamícháno. Navíc blends jsou baleny vakuově. Další rozdíl je v dávkování, běžné směsi se dávají 20 % nebo i 40 % na mouku, blends se dávkují kolem 5 nebo 6 procent.


Proč tak nízké dávkování?
Na tento typ výrobků takto nízká dávka stačí, tak proč dávat víc…


Co se z těchto blends dá vlastně vyrobit?
Skoro všechno. Já jsem z nich už upekl country chléb, cereální pečivo, bagety. Kluci u nás v pekařském centru pekli další výrobky, konkrétně tousťák, ciabattu a focacciu. A myslím si, že by se toho našlo mnohem, mnohem víc.


A co z toho naopak nejde vyrobit?
Klasický konzumák. A prozatím sladké výrobky, ale na tom se pracuje.


Tolik výrobků a všechno z jedné směsi?
Ne z jedné, ale ze dvou. Nabízíme variantu Trad’i a Dail’i.


A jaký je v nich rozdíl?
Trad’i je na výrobky s vyšším obsahem žita, Dail’i je na světlejší výrobky. Ale je to taky o chuti každého pekaře a zákazníka. Já mám raději Trad’i kvůli žitu.


Co tomu říkají ostatní technologové?
Hrozně rádi s tím momentálně pečou.


Všiml jsem si, když něco zbyde, je o to zájem. Proč je to tak oblíbené?
Protože je pečení jednoduché a dosahuje se výborných výsledků, pečivo křupe, má vyváženou chuť.


Můžu potvrdit. Ale já ho vždycky jím čerstvé. Jak to bude chutnat druhý a třetí den?
I rozmlsaní technologové u nás v pekařském centru to jedí druhý a třetí den – pokud ovšem něco zbyde – což je důkaz toho, že pečivo z Inventis Blends vydrží dlouho čerstvé a vláčné.


Čím to je?
Blends obsahují kombinaci kvalitních surovin; a když se umí správně namíchat, tak to prostě funguje.


Žijeme ve světě, kde cena hraje roli. Na kolik vyjde kilo těsta?
To záleží i na ostatních surovinách, ale náklady nevybočují z běžného průměru.


Tak hodně prodejních úspěchů! (A kdy budete péct příště?)
 

 

 

Inventis blends plagát

 

text: Tomáš Podivinský

foto: archiv Lesaffre