Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám záujem dostávať e-mailom správy o novinkách zo serveru vlastovicka.cz

Reklama

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

O nás

S.I.Lesaffre

Moto: „Vyrábět droždí je naše práce. Přinášet celému světu dosud nepřekonanou kvalitu je naše poslání.“ Minule jsme vás seznámili s naší pobočkou v Rakousku, v tomto čísle se poprvé vydáme na západ od naší republiky, do Francie. Sesterská společnost S.I.Lesaffre dodává na český trh sušené instantní droždí Saf Instant.

 

Historie


Historie společnosti S.I.Lesaffre se začala psát v roce 1853, kdy Louis Lesaffre-Roussel a Louis Bonduelle-Dalle zakládají lihovar v severofrancouzském městečku Marquette-lez-Lille. O 10 let později následuje nákup prvního mlýnu v Marcq-en-Barœul. Na tomto místě začíná rozvoj společnosti Société Industrielle Lesaffre (S.I.Lesaffre), která se postupně stává hnacím motorem a oporou průmyslového a obchodního rozmachu skupiny Lesaffre v oblasti drožďárenství. V roce 1871 přináší rakouský baron Max de Springer z vídeňské firmy Mautner myšlenku získávat droždí z moštu vzniklého fermentací zrní a prodávat ho pekařům. Na základě této převratné myšlenky zakládají v roce 1873 Lesaffre & Bonduelle na místě původního mlýna závod na výrobu čerstvého droždí v Marcqen-Barœul. Již v roce 1895 se ale rodiny obou zakladatelů rozhodují pokračovat v podnikání odděleně. Společnost je rozdělena na 3 samostatné větve: Bonduelle, Lesaffre & Cie (alkohol a droždí) a Lesaffre Frères (cukrovar a lihovar). Až do roku 1968, kdy vzniká oficiálně samostatná společnost S.I.Lesaffre, se datuje společná historie S.I.Lesaffre a Skupiny Lesaffre pod označením Lesaffre & Cie. Sušené instantní droždí se začíná vyrábět v S.I.Lesaffre v roce 1973.

 

S.I.Lesaffre dnes


V současné době je společnost S.I.Lesaffre největší drožďárnou na světě s výrobní kapacitou převyšující 180 000 tun kvasničného mléka za rok a více jak 460 zaměstnanci. Téměř 95 % produkce se vyváží do všech zemí světa. Kromě sušeného instantního droždí se ve společnosti S.I.Lesaffre vyrábí aktivní sušené droždí a mražené droždí s nízkým obsahem vody. Více informací o jednotlivých typech sušeného droždí najdete v článku „Jak se vyrábí droždí“ na stranách 17 a 18.  Jednou z hlavních zásad společnosti je již od 30. let minulého století šetrný přístup k životnímu prostředí, a  proto jako jedna z prvních drožďáren na světě zvolila namísto čištění odpadu vzniklého výrobou, které je drahé a nedokonalé, možnost odpařování. Tato technika umožňuje fermentaci ve velmi koncentrovaném prostředí, díky které se dosahuje jedinečné kvality konečného produktu.

 

Sušené instantní droždí pro český trh


Na český trh dodává společnost S.I.Lesaffe sušené instantní droždí Saf Instant ve vakuově balených sáčcích o hmotnosti 500 g a 15 kg. Pro malospotřebitele je určeno sušené instantní droždí v sáčcích o hmotnosti 10g s vyobrazením loga Skupiny Lesaffre – vlaštovkou (v ČR je toto droždí známo jako „droždí s modrým ptákem“).