Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám záujem dostávať e-mailom správy o novinkách zo serveru vlastovicka.cz

Reklama

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

O nás

Lesaffre slaví 160

Pokud má firma v datu svého vzniku letopočet 1853, dýchne na vás kus historie. Byla to doba Rakouska-Uherska, kdy vládl František Josef I. a Božena Němcová psala svá nesmrtelná literární díla, na britském trůnu seděla královna Viktorie, Oscar Levi Strauss ušil v Americe své první modré džíny, v Holandsku se narodil Vincent Van Gogh. No a ve Francii byl v tomto historickém roce položen základní kámen pro vznik skupiny Lesaffre.

Louis Lesaffre

Louis Bonduelle

Před svými 160. narozeninami musela firma Lesaffre urazit značný kus cesty, která by se nedala ujít bez odhodlání, spolupráce a vědomostí. Připomeňme si tedy, jaké byly její začátky a co všechno se od jejího vzniku přihodilo. Ve zmiňovaném roce 1853 založili v severofrancouzském městečku Marquette-lez-Lille svůj první lihovar pánové Louis Lesaffre a Louis Bonduelle. O deset let později koupili v nedalekém Marcq-en-Baroeul svůj první mlýn. A po dalších deseti letech, během kterých se seznamovali s vídeňskou metodou získávání droždí z moštu vzniklého fermentací obilí, založili na místě původního mlýnu závod na výrobu čerstvého droždí, kterému dali název l´hirondelle čili vlaštovka.

 

Ale jak už to v podnikatelském světě občas chodí, rodiny zakladatelů firmy Lesaffre a Bonduelle se v roce 1895 rozhodly pokračovat v podnikání odděleně a společnost rozdělily na 3 samostatné větve: firma Bonduelle se začala věnovat zelenině, Lesaffre Frères převzala cukrovar a lihovar a Lesaffre & Cie se pustila do výroby alkoholu a droždí.

 

První polovina 20. století nebyla pro podnikání firmy Lesaffre & Cie nikterak příznivá. Války se střídaly s krizemi, v roce 1910 zachvátil závod v Marcq-en-Baroeul obrovský požár, který fabriku zničil tak, že musela být kompletně obnovena. V roce 1923 prodělala firma další krizi, když musela v důsledku státního rozhodnutí o výrazném snížení cen alkoholu vyráběného z obilí urychleně přejít na novou surovinu pro výrobu droždí, které se do té doby také vyrábělo na bázi obilí. Novou surovinou a zachránkyní se nakonec stala melasa z cukrové řepy, která se pro výrobu droždí používá dodnes. Ale i přes tyto překážky sklízela firma své úspěchy například v oblasti životního prostředí, protože jako jedna z prvních drožďáren na světě zvolila už v roce 1930 pro likvidaci výrobního odpadu metodu odpařování namísto čištění, které bylo drahé a nedokonalé. A nebyla jí lhostejná ani potravinová krize během 2. světové války, kdy uvedla na trh výrobky na bázi droždí, které byly určeny ke zmírnění nedostatku potravin.

 

Teprve až druhá polovina 20. století umožnila firmě proniknout za hranice Francie. V roce 1965 navázala své první zahraniční partnerství s italským výrobcem droždí STL a postupně se pak přidávaly další v Mexiku, Chile, Austrálii, západní i východní Evropě. Díky Centru výzkumu a vývoje, které firma Lesaffre založila také v roce 1965, se o osm let později vyrobilo první instantní droždí. S ohledem na své znalosti v oblasti droždí se pak zaměřila nejen na vývoj výrobků určených pro pekárenské odvětví, ale také pro pivovarnický a vinařský průmysl, pro výživu a zdraví lidí v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu nebo pro výrobce zvířecího krmiva. Důležitým byl také rok 1971, kdy zprovoznila své první testovací pekařské centrum Baking Center, které dnes společně s jeho 24 pobočkami slouží jako kontaktní místo pekařům celého světa.

 

Ani ve 21. století nepřestává skupina Lesaffre expandovat do světa. Jejími novými destinacemi jsou USA, Rusko, Ukrajina a Čína. Firma ale také přichází s novými a ojedinělými technologiemi. Důkazem toho je například Kastalia® – chlazený dávkovač tekutého droždí, XtendLife® – originální zlepšující přípravek zaručující dlouhou trvanlivost baleného pečiva bez použití konzervačních látek, Solubl’in® – koncentrovaný tekutý zlepšující prostředek ve vodorozpustných sáčcích nebo SAF-Instant® Premium High Power – instantní droždí umožňující pekařům zkrátit dobu kynutí nebo nebo snížit množství droždí. Jednou z jejích posledních inovací je také řada droždí Lynside® (Lesaffre Yeast Inside), které působí příznivě při střevních potížích, posiluje imunitní systém, podporuje růst vlasů a nehtů nebo se používá jako nutriční doplněk, a proto jej do svých produktů přidávají výrobci v oblasti lidské výživy a zdraví

 

160 let existence je skutečně úctyhodná doba, během které se rodině Lesaffre podařilo se svou vlaštovkou vyletět z rodného hnízda do celého světa. Vlaštovka se v roce 2003 stala i symbolem celé skupiny. A ptáte se, proč zrovna vlaštovka? Vlaštovka je známá svou migrací, ale také věrností, protože se každý rok vrací na stejné místo. A tak je to i se skupinou Lesaffre, která neustále expanduje do světa, ale zároveň je věrná svým původním
kořenům a hodnotám, které jí dodávají životní sílu.