Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Rozhovory

Rozhovor s paní Marií Lávičkovou (27 let v J.L.N. spol s r.o.)

Paní Marie Lávičková působí ve společnosti J.L.N. spol. s r.o., vystupující pod obchodní značkou „Slezská pekárna“, od roku 1986, tedy dlouhých 27 let. Začínala jako odborný technický pracovník, poté přešla na pozici technologa provozu, následně zastávala funkci vedoucí skladu surovin. V letech 1993 až 2011 působila jako vedoucí zásobování a od roku 2011 vykonávala práci manažera jakosti; od 1. října 2013 pracuje na pozici vedoucí pekárenského provozu a pod její působnost spadá výroba, výstupní kontrola a expedice, zásobování a objednávková kancelář. Paní Lávičková má dva syny a je hrdou babičkou dvouletého Sebastiána a ročního Nea.


Ve společnosti působíte od roku 1986 – to už musíte znát celou firmu
úplně dokonale…               

Ano, znám téměř každého zaměstnance (smích), kromě několika posledních prodavaček, které nastoupily do firmy.


Můžete nám říct ve stručnosti něco o historii pekárny?

Pekárna vznikla začátkem 70. let 20. století jako průmyslová pekárna, největší v okrese Opava. Od začátku se tu vyráběl chleba, běžné pečivo a jemné pečivo. Společnost J.L.N., spol. s r.o., vznikla v roce 1992 privatizací opavských závodů bývalého státního podniku Severomoravské pekárny a cukrárny Ostrava. Sídlo firmy je v Opavě. Na trhu se prezentujeme pod značkou Slezská pekárna. Momentálně máme 115 zaměstnanců.


Jak vnímáte vývoj v pekařině za těch 27 let? Je čím dál těžší obstát na trhu mezi konkurencí?
Konkurence dneska je opravdu veliká. Hlavně supermarkety… Nedávno se v Opavě otevřel nový Kaufland, takže už tu máme 2, stejně jako Penny, Lidly a Alberty... Celkem jenom v Opavě je 12 řetězců. Na počet obyvatel (58 500 – pozn. redakce) je jich tady opravdu hodně… Do některých řetězců dodáváme, ale pouze část produkce. Není to tak, že bychom je zásobovali jako jejich hlavní dodavatelé.


Mezi pekaři jsou už nějakou dobu velkým tématem vlastní prodejny a z ohlasů našich čtenářů víme, že toto téma pekaře zajímá stále. Můžete se s námi podělit o svoje zkušenosti?

My máme vybudovanou síť vlastních prodejen, dnes je to celkem 12 obchodů; 11 v Opavě a jeden v Hradci nad Moravicí. Vlastní prodejny jsou výhoda, to víme všichni. Ve vlastních prodejnách se prodává za jiné ceny a sortiment je bohatší. Navíc peníze jsou hned a nemusíme čekat, až nám někdo zaplatí, třeba i měsíce.

 

Daří se vašim prodejnám?
Myslím, že ano…, nedávno jsme otevřeli další prodejnu, přímo před pekárnou. V minulosti už tady byla, ale pak se z nějakých důvodů zrušila. No a teď jsme tu prodejnu opět obnovili. Takže na vzdálenosti cca 50 metrů máme teď dvě prodejny – znovu otevřenou přímo před pekárnou, které říkáme Omar a o 50 metrů níže je samoobsluha – prodejna, která má veškerý sortiment včetně masa. A opravdu se to ujalo, lidi tu zastavují, protože tu můžou jednoduše zaparkovat, koupí si pečivo a nějakou minerálku, třeba k svačině… a pokračují zase dál.


Každá pekárna, která je na dobrém místě, kde jezdí lidi kolem, má mít prodejnu před pekárnou. To je bez řečí. Která ji nemá, je sama proti sobě. Nemáte žádné náklady na dopravu – než auto vyjede z pekárny, složí zboží tam. A hlavně lidi si na čerstvé pečivo zvyknou. My máme navíc výhodu, že v blízkosti je sídliště, takže větší koncentrace lidí, než když jste někde za městem…

 

Můžeme se ještě vrátit k těm změnám, které vnímáte u vás v pekárně? I v souvislosti s novým majitelem?
Od dubna 2013 máme nového majitele a věříme, že to bude lepší. Nějaké změny již proběhly a další budou následovat. Náš nový majitel – Zemědělské družstvo „Agroholding“ se sídlem v Bernarticích – vlastní ještě jednu pekárnu v Hanušovicích a s tou pekárnou teď máme kooperaci – 2x v týdnu jim dodáváme naše zboží, výrobky které oni nevyrábějí, a naopak. Oni mají určité svoje typické výrobky, které na našem trhu nejsou, a zase některé naše výrobky se osvědčily tam, protože na jejich trhu chyběly. Spolupráce se pomalu rozjíždí, dnes dodáváme 2x týdně, v budoucnu to bude třeba každý den, uvidíme.


Zaujalo mě, že máte certifikovaný systém managementu a jakosti ISO 9001. To není mezi pekárnami úplně běžné.
Ano, certifikát máme zavedený již nějakou dobu, ale neobnovovali jsme ho. Je to hlavně otázka peněz. Nicméně jedeme v tom režimu, jak byl nastaven. Vyžadovali to po nás řetězce, hlavně Lidl, kterému teď už nedodáváme.

 

Byla to především nutnost, nebo máte pocit, že i vám to něco přineslo?
Tak určitě v provoze je to poznat. Lidi si plní svoje povinnosti lépe – ví, co mají dělat, zároveň odpovídají i za prostředí, ve kterém pracují, mají k němu možná i lepší vztah. Taky jsme si je trošku naučili různým zásadám, které dřív až tak nedodržovali, zkrátka neměli je vžité. Rozhodně nás certifikace posunula o velký kus kupředu.


Jakým způsobem vybíráte suroviny? Je rozhodujícím kritériem pouze cena nebo preferujete české, osvědčené dodavatele / výrobce?
Jelikož jsme měli zavedený systém řízení jakosti ISO 9001, máme i seznam vybraných dodavatelů, které si sami pro sebe hodnotíme. Dodavatelé surovin musí být spolehliví. Většina našich dodavatelů je osvědčených a spolupracujeme s nimi už mnoho let.
Na jaké vaše výrobky jste nejvíc hrdá?

 

Co byste z vašeho sortimentu doporučila?
Vyrábíme chleba, běžné pečivo a jemné pečivo. Dobré a kvalitní chleby máme všechny a mně nejvíce chutnají Křupák, Táboráček a Prokorn. Nově vyrábíme bezéčkový chleba, to se teď pomalu rozbíhá…, zájem mezi lidmi je, ale zatím nedodáváme do celé tržní sítě. Na našich prodejnách v Opavě ale k dostání je.


Co Slezská pekárna a zamrazované pečivo – vyrábíte nějaké?

Ne. U nás nezamrazujeme, veškeré pečivo, které vyrábíme, prodáváme čerstvé. Zamrazované výrobky já osobně nemusím, nekupuju je. Občas se jdu podívat na konkurenci… Ve většině řetězců se dnes rozpéká mražené pečivo, je to trend v dnešní době, ale tímto směrem naše firma nejde. Jsme zastánci čerstvého pečiva. Já osobně dávám přednost čerstvému pečivu.


Myslím, že o pekárně už bylo řečeno dost. Prozraďte nám něco o sobě. Sportujete?
Ano, ráda sportuji a již několik let se zúčastňuji celoroční soutěže Sporttour – opavský sportovní pohár. V Opavě probíhá pod tímto názvem již 15 let a já tam chodím 9. rokem. Je tam 27 sportovních disciplín a člověk si vybere, co mu sedí.

 

Účastníte se všech?
Účastním se většiny z nich, podle toho, jak mi to vychází časově. Pokud můžu, tak jdu. Letos jsem byla na devatenácti. Něco vynechám, když mi některá disciplína nesedí nebo když jsem pryč mimo domov. Nejde o to zvítězit, ale hlavně se zúčastnit. Dělám to pro sebe a baví mě to. Je tam dobrý kolektiv, sportovci různých věkových kategorií. A někteří opravdu
podávají výkony!

 

A jaké sporty patří k vašim nejoblíbenějším?

Ráda hraju tenis, v létě obecně mám radši sporty venku. Baví mě kulečník, občas si zahraju squash, kuželky
nebo bowling…, co se naskytne. V zimě mám ráda sjezdové lyžování
a běžky. Tak bez sportu to nejde, že jo?


Jak jste se letos umístila?
Z celkového hodnocení 22 žen jsem se umístila 7.


Gratulujeme!

 

V Opavě, 19. listopadu 2013