Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Rozhovory

Mervartovo pekařství

Během posledních mrazivých dnů letošního února jsme se vydali na průzkum do malé pekárny Mervart na okraji Prahy. Ta je proslulá především díky výrobkům prvotřídní kvality. Málokdo však ví, že její majitelé patří k prvním pekařům v Praze vůbec!

 

Pekařina je ve vaší rodině tradicí po celé generace. Můžete nám prozradit nejen něco o této historii, ale i o vzniku vaší pekárny?
S pekařstvím začal už můj dědeček, kterého si já bohužel nepamatuji. Děda doplatil, podobně jako většina dobrých a vyhlášených živnostníků, na poválečné reformy. Nejprve zdravím a krátce poté i životem. Po znárodnění se činnost naší pekárny rozdělila a krom tradiční pekařské produkce přibyla i cukrářská výroba. Pak přišla sametová revoluce. Bezprostředně po ní však neexistoval zákon o restituci, takže maminka pekárnu koupila zpět, a tím jsme se po revoluci stali první soukromou pekárnou v Praze.


Jak velkou oblast či region zásobujete svými výrobky?
V současnosti zásobujeme především hlavní město Prahu a snažíme se expandovat do jejího nejbližšího okolí. Krom zásobování pekařství se soustředíme i na sortiment lahůdkářství.

 

Jak to vypadá s konkurencí v Praze, vítězí kvalita nebo kvantita a cena?
Jednoznačně cena. Kvalita v určité míře samozřejmě také, její význam však na rozdíl od doby před dvěma až čtyřmi lety výrazně klesá. Současná ekonomická situace se podepsala i zde, stačí se podívat na ceny pečiva v supermarketech. Dnes je nízká cena prioritou pro všechny sociální skupiny a levný rohlík přitahuje stejně dobře nezaměstnaného jako úspěšného podnikatele.

 

Jak vidíte tento problém do budoucna, myslíte, že se zájem o kvalitu vrátí, nebo se naopak udrží trend klesajících cen?
Mám obavy, že klesající ceny budou převládat a skupina zájemců o prvotřídní kvalitu se bude zužovat. Kvalita však byla v naší pekárně vždy na prvním místě a toho se rozhodně hodláme držet i nadále.

 

Jakou výhodu má vaše pekárna oproti konkurenci a co může podle vás nabídnout navíc, s přihlédnutím k ostatním?
Ve srovnání s velkými pekárnami je to podle mého názoru právě zmiňovaná kvalita. Přestože máme moderní stroje, naše výroba je převážně ruční. V menších výrobních množstvích je úroveň kvality vždy znatelně vyšší, i když samozřejmě za cenu vyšší námahy.

 

Zmínil jste strojové vybavení. Jakým se pyšní vaše pekárna a plánujete modernizaci?
Určitě ano. Ta se bude týkat především nákupu nových rotačních pecí, které patří v daném segmentu mezi špičku. V nedávné době přibyla do našeho strojového parku sázecí pec s automatickým sazečem a také smažící stroj.

 

Co velké obchodní řetězce a jejich vliv? Dodáváte do nich, nebo se snažíte jít zcela vlastní cestou?
Spolupráci s velkými řetězci se samozřejmě nevyhýbáme, jejich stávající podmínky jsou však pro malé pekárny našeho typu bohužel neakceptovatelné a my se ocitáme v situaci, kdy skutečně nemáme prostor k jednání.

 

Účastníte se osobně degustace výrobků? Nebo tuto činnost necháváte výhradně na důvěře vůči zaměstnancům?
Degustaci výrobků provádím osobně a není to jen o důvěře vůči zaměstnancům. Mám rád
život v pekárně a pohybovat se v ní považuji za neodmyslitelnou součást svého dne. Díky osobní degustaci se zvyšuje můj pocit vlastní odpovědnosti za úroveň pečiva, což mě samozřejmě těší.

 

Když už jsme u zaměstnanců, jste s těmi svými spokojen?
Toto je otázka na skutečně dlouhé povídání. Všeobecně jsem se svými lidmi velmi spokojen, i když to trvalo dlouhá léta, než se vytvořil skutečně fungující a dobrý tým. Snad největší a dlouhodobý problém je sehnat a udržet kvalitního pekaře. Naopak vynikající týmy máme na prodejnách, za posledních deset let si nepamatuji na vážnější potíže.

 

Jak složité je v dnešní době najít kvalitní a hlavně kvalifikovanou pracovní sílu v oboru a regionu?
Nesmírně a tuto věc bohužel považuji za dlouhodobě neřešitelný problém. Ještě nedávno bylo téměř nereálné sehnat v Praze špičkového pekaře a situace byla doslova zoufalá. Zlepšení přispěla nedávná krize, díky níž se začaly zájemci naopak takřka hrnout, ale s kvalitou a profesní úrovní uchazečů je problém neustále.

 

Již několikrát jsme nakousli téma krize, dotkla se i vás? A pokud ano, jak s ní bojujete?
Krize se nás dotkla, a to poměrně citelně. Naštěstí jsme nebyli nuceni propouštět, dodnes však máme řadu nevyřešených pohledávek u obchodních partnerů. To jsou následky, které se daly poměrně očekávat. Větší problém vidím v tom, že díky krizi v Praze doslova zanikl maloobchod, což se samozřejmě odráží i v našem oboru

 

Co vás na své práci baví a co je tím pověstným hnacím motorem?
Snad největší motivací je pro mě pohled na spokojeného zákazníka, spokojené zaměstnance a fungující obchod. Mezi největší inspirace také patří pohled na to, jak se naše pekárna rozrůstá a jak dochází k její modernizaci, o které jsme mluvili před okamžikem.

 

Jaký máte názor na balené pečivo?
Proti balenému pečivu nemám výtky. Pravdou však je, že naši zákazníci a odběratelé o balené pečivo příliš velký zájem neprojevují. Ve srovnání s nebaleným pečivem je zájem o balené pečivo minimální a to se pochopitelně týká i následných objemů prodeje.

 

Podnikání dnes není snadné v žádném oboru, co je pro vás a vaši branži v dnešní době největší překážkou?
Za největší překážku a obecný problém dnešní doby považuji mizivou slušnost mezi lidmi
a také stále více se ztrácející soudržnost mezi pekaři. A to se týká především schopnosti
udržet cenovou politiku, stát si za svým názorem a vážit si hodnoty vlastní práce.


Jaké máte zkušenosti s výrobky společnosti Lesaffre a jak hodnotíte vzájemnou spolupráci?
S firmou Lesaffre spolupracujeme dlouhodobě a její výrobky považujeme za špičku v oboru. Rád bych vyzdvihl výbornou spolupráci s obchodními zástupci a jejich profesionální přístup.                                    

 

                                                      
                

 

Kontakt:
Mervartovo pekařství
Jan Mervart
Chabská 36
Praha Zličín
155 52
tel.: 257 952 004
fax: 257 952 005