Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Receptury

Kváskový dalamánek

 

 

Dalamánek, nic nového? Kváskové dalamánky Vás příjemně překvapí vůní, chutí i dlouhou čerstvostí. A stačí jen málo. Obohatit recepturu žitným kvasem.

 

 

 

 

  

 

 

 

Receptura na žitný kvas
Suroviny Hmotnost v g Dávka v %
Startér LV2 50 0,50%
Voda 1600 16,00%
Mouka žitná 1400 14,00%
Celkem 3050  
     
Postup: Po vymísení nechat 24 hodin zrát při teplotě 28 - 35 °C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den dopředu si připravíme kvas. Smícháme vodu s kvasovými kulturami LV2 a  přidáme žitnou mouku. Kvas necháme vyzrát 24 hodin.

 

 

 

Receptura na těsto
Suroviny Hmotnost v g Dávka v % na množství mouky
Mouka pšeničná 6 200 62,00%
Kvas 3 050 30,50%
Mouka žitná  2 600 26,00%
Droždí Vivo 300 3,00%
Sůl 240 2,40%
Magimix strong 50 0,50%
Voda 5 600 56,00%
Celkem 18 040  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze všech surovin vymísíme volné těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté těsto navážíme na bochánky a hned dělíme. Nadělené klonky můžeme tvarovat ručně na krátké večky obalené v žitné mouce a podélně naříznout, nebo na tvarovacím stroji na dalamánky. Po dostatečném nakynutí zapékáme při vyšší teplotě a pozvolna dopečeme. Kvas v receptuře nám zajistí dlouhodobou čerstvost a jedinečnou chuť výrobku.

 

  

 

 

 

Postup výroby
Mísení: 4 minuty pomalu a 6 minut rychle
Teplota těsta: 27 - 30°C
Zrání těsta: 30 minut
Dělení: 0,07
Tvarování: Večky obalené v žitné mouce
Kynutí: 50-60 minut/ 35°C/ 75%
Pečení: 15 minut/ 240°C -250°C