Receptura na žitný kvas | ||
---|---|---|
Suroviny | Hmotnost v g | Dávka v % |
Startér LV2 | 50 | 0,50% |
Voda | 1600 | 16,00% |
Mouka žitná | 1400 | 14,00% |
Celkem | 3050 | |
Postup: Po vymísení nechat 24 hodin zrát při teplotě 28 - 35 °C |
Den dopředu si připravíme kvas. Smícháme vodu s kvasovými kulturami LV2 a přidáme žitnou mouku. Kvas necháme vyzrát 24 hodin.
Receptura na těsto | ||
---|---|---|
Suroviny | Hmotnost v g | Dávka v % na množství mouky |
Mouka pšeničná | 6 200 | 62,00% |
Kvas | 3 050 | 30,50% |
Mouka žitná | 2 600 | 26,00% |
Droždí Vivo | 300 | 3,00% |
Sůl | 240 | 2,40% |
Magimix strong | 50 | 0,50% |
Voda | 5 600 | 56,00% |
Celkem | 18 040 |
Ze všech surovin vymísíme volné těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté těsto navážíme na bochánky a hned dělíme. Nadělené klonky můžeme tvarovat ručně na krátké večky obalené v žitné mouce a podélně naříznout, nebo na tvarovacím stroji na dalamánky. Po dostatečném nakynutí zapékáme při vyšší teplotě a pozvolna dopečeme. Kvas v receptuře nám zajistí dlouhodobou čerstvost a jedinečnou chuť výrobku.
Postup výroby |
---|
Mísení: 4 minuty pomalu a 6 minut rychle |
Teplota těsta: 27 - 30°C |
Zrání těsta: 30 minut |
Dělení: 0,07 |
Tvarování: Večky obalené v žitné mouce |
Kynutí: 50-60 minut/ 35°C/ 75% |
Pečení: 15 minut/ 240°C -250°C |