Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

Značka „Regionální potravina“

Regionální potraviny jsou v módě. Svědčí o tom spousta akcí, která se v souvislosti s nimi koná - od farmářských trhů až po různé soutěže. Vzniká množství obchůdků, které se zaměřují na prodej regionálních výrobků, a na internetu vám při zadání klíčových slov „regionální potravina“ vyjede hned několik specializovaných odkazů. Regionálním výrobkům se udělují různé prestižní značky, certifikáty a ocenění. Je to zkrátka trend. A je to dobře. Jsme to, co jíme, tak proč se nad tím alespoň trochu nezamyslet.

K tomu trendu se před pěti lety přidalo i Ministerstvo zemědělství a propůjčuje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.


Ptáte se, v čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné? Odpověď je vcelku jednoduchá. Předně, zelenomodré logo na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt je vyroben v příslušeném regionu a pochází zejména z tuzemských surovin. Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni a jejich přeprava tolik nezatěžuje životní prostředí. Oceněné výrobky splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. V porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu se výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují svou jedinečností. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny. A v neposlední řadě, nákupem těchto potravin také zákazník podpoří svůj kraj.


Ocenění se uděluje každý rok v devíti kategoriích:

  • Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
  • Masné výrobky trvanlivé
  • Sýry včetně tvarohu
  • Mléčné výrobky ostatní
  • Pekařské výrobky včetně těstovin
  • Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
  • Alkoholické a nealkoholické nápoje
  • Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
  • Ostatní

 

Právo užívat na obalech logo Regionální potravina však nezískáte mávnutím kouzelného proutku. Vyžaduje to jisté administrativní úsilí. Nicméně ti, kteří uspějí, mají zajištěnu publicitu a spojení se značkou, která může být pro mnohé zákazníky důvodem, proč upřednostnit oceněný výrobek před konkurenčním.


Pravidla pro udělování značky Regionální potravina jsou rozdělena na tři části: obecné, specifické a regionální. Pokud se rozhodnete o značku zažádat, je nutné se seznámit s pravidly důkladně, nicméně níže jsme pro vás připravili výběr těch nejdůležitějších.

 

 

Obecná pravidla

 

  • Žadatelem může být fyzická nebo právnická osoba usazená na území ČR, která je provozovatelem potravinářského podniku a je považována za výrobce s maximálním počtem zaměstnanců 250.
  • Žadatelem může být pouze provozovatel potravinářského podniku, který provádí všechny úkony výroby související zejména s přípravou, upravováním, opracováním, zpracováním surovin, včetně balení a dalších úprav.
  • Žadatel musí k žádosti předložit identifikační údaje, technickou dokumentaci výrobku, specifikace vlastností regionálního výrobku a čestné prohlášení o pravosti předložených dokumentů. Předlohy k těmto dokumentům jsou k dispozici ke stažení na www.regionalnipotravina.cz. Součástí žádosti musí být také kopie výpisu z obchodního nebo živnostenského rejstříku.
  • Žadatel je povinen dodat výrobek, který bude předmětem hodnocení, v odpovídajícím množství a v termínech stanovených vyhlašovatelem soutěže.

 

 

Specifická pravidla

 

  • Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. U ostatních surovin je nutné uvést procentuální zastoupení, včetně uvedení původu.
  • Výrobek musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu.
  • Žadatel je povinen předložit k žádosti fotodokumentaci výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh.
  • Udělování značky se týká výrobků určených ke konečné konzumaci, případně ke konzumaci za použití jednoduché kulinářské úpravy.

 

Regionální pravidla

Regionální podmínky pro udělení značky Regionální potravina může stanovit vyhlašovatel v každém kraji samostatně, ale tyto nesmí být v rozporu s obecnými a specifickými pravidly. Podmínky bývají zveřejněny na portálu www.regionalnipotravina.cz.


Hodnotitelská komise posuzuje při výběru především vztah produktu k regionu, inovativnost, použité suroviny nebo senzorické vlastnosti. Letos odborníci z Ministerstva zemědělství, krajských úřadů, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR posuzovali neuvěřitelných 1 294 produktů a ocenili jich 106. Značku získá v každém kraji vždy jen jeden výrobek z dané kategorie. Pokud se porotci dohodnou, nemusí být v některých sekcích ocenění uděleno vůbec. Výsledky soutěže o značku Regionální potravina se vyhodnocují nejpozději do 15. července příslušného kalendářního roku. Vítězové jsou pak povinni označit oceněný výrobek logem nejpozději do šesti měsíců od jeho udělení a mají právo ho užívat po dobu čtyř let.


Šesté kolo soutěže začne na jaře 2015. Pokud tedy máte zájem zúčastnit se dalšího ročníku, sledujte internetovou stránku www.regionalnipotravina.cz, kde v záložkách jednotlivých regionů najdete začátkem příštího roku informace, pravidla, kontakty a termíny pro účast v krajských kolech.


Vítězné pekařské výrobky

Jihočeský kraj
2014 - Štrycle - ČEBIŠ-ŘEHÁČEK komanditní společnost
2013 - Vločkové oválky - PEKAŘSTVÍ NODES, spol. s r. o.
2012 - Krumlovský koláč - PEKAŘSTVÍ NODES, spol. s r. o.
2011 - Chléb podmáslový - Marek Baštýř
2010 - Boubín - žitno-pšeničný chléb bez éček - Vladimír Cais

 

Jihomoravský kraj
2014 - Kloboucký rohlík - Pekařství Křižák s.r.o
2013 - Rašnerův chléb - RAŠNEROVA PEKÁRNA s.r.o.
2012 - Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant - EUROBI spol. s r.o.
2012 - Moravský Podplameník - HRUŠÁK - Vlastimil Valášek - Flamescook group
2011 - Koláč velký - ZEMSPOL a.s. Sloup

 

Karlovarský kraj
2014 - Chléb Boží Dar - Karlovarská pekárna TREND s.r.o.
2013 - Žitný chléb - Antonín Baborovský
2012 - Bečovský chléb - Stanislav Pytlík
2011 - Pivovarský chléb Chyše - Karlovarská pekárna TREND s.r.o.
2010 - Chléb Doktor vícezrnný - Karlovarská pekárna TREND s.r.o.

 

Královehradecký kraj
2014 - Měnický pecen - Libor Obešlo
2013 - Deštenský chléb 1200 g - Karel Rezner
2012 - Erbenovy Miletínské modlitbičky - ERBEN společnost s ručením omezeným
2011 - Polický chléb - KVÍČEROVSKÁ PEKÁRNA spol. s r.o.
2010 - Kolekce Hradecké pralinky - Cukrářství u Rudolfa

 

Liberecký kraj
2014 - RACIO trhadlo - JVS Semilská pekárna, s.r.o.
2013 - Mini svatební koláčky - Drahomíra Macková
2012 - Dědečkův rohlík - Maškovo pekařství s.r.o.
2011 - certifikát neudělen
2010 - Českolipský kulatý chléb - JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

 

Moravskoslezský kraj
2014 - Rychvaldská česneková placka - Rychvaldská pekárna s.r.o.
2013 - Trvanlivé tyčinky se sýrem - HAVLÍK OPAL spol. s r.o.
2012 - Svatební bolatický koláč - AZPEK, s.r.o.
2011 - Pečené mrkvánky - Beskyd Fryčovice, a.s.
2010 - Štramberské uši - Ladislav Hezký

Olomoucký kraj
2014 - Chléb leštinský speciál 900 g - Pekařství Leština s.r.o.
2013 - Partutovická bramborová bábovka - Zemědělské družstvo Partutovice
2012 - Koláč hanácký - Jitka Haberlandová
2011 - Chléb Zubr - PEKÁRNA TIEFENBACH s.r.o.
2010 - Svatební koláčky - Střední odborné učiliště potravinářské Jeseník

 

Pardubický kraj
2014 - Sváteční koláč s povidlovou náplní - SMÉKALOVO PEKAŘSTVÍ spol. s r.o.
2013 - Královský chléb - AGRO VYSOČINA BYSTRÉ akciová společnost
2012 - Borovský kulatý chléb - Věra Krejčí
2011 - Rosický koláč - Pekárna ZD Rosice
2010 - Pardubický perník - sada - Pavel Janoš

 

Plzeňský kraj
2014 - Zelňáky - PEKO - Němečková, s.r.o.
2013 - Svatební koláče se šlehaným máslem - Vlasta Václavíková
2012 - Grahamový listový šáteček s ořechovou náplní - PEKO - Němečková s.r.o.
2011 - Víkendový chléb - PEKO - Němečková s.r.o.
2010 - Krchlebský koláč - Helena Konopíková

 

Středočeský kraj
2014 - Kváskový pecen Cvrčovický - CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o.
2013 - Rožďalovský rohový koláč - Milena Tarabová
2012 - Polabský řepánek - Pekařství Kopecký s.r.o.
2011 - Bousovský chléb - PANE spol. s r.o.
2010 - Cvrčovický chléb - CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o.

 

Ústecký kraj
2014 - Sádlový koláček - Alena Šedivá
2013 - Kvasový chléb - LIMMA food, a.s.
2012 - COP Českého Švýcarska - Pavlína Ptáčková
2011 - Řeznický chléb - APLICA s.r.o.
2010 - Dolce Latte dort - KREMEX s.r.o.

 

Vysočina
2014 - Chléb pšeničnožitný - Ing. Josef Elis
2013 – Pikárecké perníkové preclíčky - Lucie Krejčová
2012 - Chléb pšenično-žitný - Pekařství MALENA s.r.o.
2011 - Bítešský chléb - Jeřábkova pekárna s.r.o.
2010 - Sladovky medové - Dalešické cukrářství s.r.o.

 

Zlínský kraj
2014 - Pšeničný chléb - Tomáš Vrána biofarma JURÉ
2013 - Třebětický chléb vícezrnný - František Králík
2012 - Mařatský chléb - Pekařství Masařík s.r.o.
2011 - Špaldový řez, náplň borůvka + tvaroh - JAVORNÍK - CZ s.r.o.
2010 - Soubor frgálů - Cyrilovo pekařství s.r.o.

 

text: Marcela Janková

foto: archiv Lesaffre