Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

V Paříži se sešli nejlepší pekaři světa

Na přelomu března a dubna se stala Paříž centrem všech pekařů a cukrářů, neboť se zde uskutečnil již tradiční veletrh Europain & Intersuc 2008. Jeho součástí bylo také Mistrovství světa pekařů (Coupe du Monde de la Boulangerie), kde se sešli ti nejlepší z nejlepších, aby změřili své síly a vybrali vítěze – nejlepší pekařský tým světa.

Pekařského klání se zúčastnilo celkem 12 soutěžních týmů: 3 nejlepší týmy z roku 2005 se kvalifi kovaly automaticky – USA, Francie, Japonsko; 9 týmů bylo vybráno v rámci regionálních kol Poháru Louise Lesaffra, která se konala v loňském roce – Turecko, Mexiko, Taiwan, Argentina, Polsko, Švédsko, Španělsko, Itálie a Nizozemí.

 

Soutěžilo se od soboty 29. 3. do úterý 1. 4. vždy od ranních hodin až do pozdního odpoledne v kategoriích: bagety a speciální pečivo, jemné pečivo, cukrářský výrobek a umělecký výrobek. Téma pro umělecký výtvor znělo „Chléb: symbol vaší země.“ Každý den změřily svoje síly 3 týmy a na konci každého soutěžního dne probíhalo hodnocení poroty složené ze špičkových odborníků celého světa. Aby byla zaručena objektivita soutěže, byla porota složena pouze ze zástupců těch zemí, které se na Mistrovství světa pekařů neprobojovaly. Hotové výrobky byly hodnoceny podle 3 kritérií: chuť, vzhled a technika. Rozhodování poroty bylo velmi náročné díky značně vyrovnaným výkonům a vysoké profesionální úrovni všech týmů.

 

Nakonec zvítězil pekařský tým Francie, ve kterém po celou dobu soutěže panoval opravdový týmový duch a vysoká profesionalita. Stříbrný post obsadil pekařský tým Taiwanu a bronzoví skončili pekaři z Itálie. Pro francouzské pekaře je vítězství o to emotivnější, neboť se jim tuto prestižní soutěž nepodařilo vyhrát dlouhých 12 let.

 

Ve druhém čísle Vlaštovky jsme vás informovali, že český pekařský tým usiloval o kvalifikaci na Mistrovství světa pekařů v rámci Poháru Louise Lesaffra, který se uskutečnil v září loňského roku v Poznani při příležitosti konání potravinářského veletrhu Polagra. I přes velmi dobrý výkon se mu však postoupit nepodařilo. Nicméně díky společnosti Lesaffre Česko, která se podílela na přípravě českého týmu a pozvala všechny jeho členy na pařížský veletrh Europain, mohli soupeření ostatních týmů sledovat alespoň jako diváci. Kromě veletrhu si mohli také prohlédnout významné pařížské památky. Součástí byl i jednodenní seminář v pekařském centru společnosti Lesaffre v Lille, kde jim francouzští kolegové předvedli nejnovější pekařské technologie a seznámili je s novými trendy v pečení.

 

A na závěr veletrh Europain & Intersuc 2008 v číslech:

 

  • 644 vystavovatelů z 25 zemí
  • 86 367 návštěvníků ze 143 zemí
  • rozloha výstavní plochy: 80 000 m2
  • představeno 32 novinek
  • 7 oblastí: průmyslové pekařství,  řemeslné pekařství, jemné pečivo,  zmrzlinářství, cukrářství a čokolády, vzdělávání, obchod