Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

Pekárske centrum - január

Mnozí z vás jistě vědí, že v sídle společnosti Lesaffre Česko se nachází pekařské centrum, ve kterém probíhají několikrát ročně odborné pekařské semináře. Ale co zůstává zrakům našich obchodních partnerům ukryto, je každodenní činnost našeho pekařského centra. V této rubrice vás bude Jan Pavlů, technolog pekařského centra Lesaffre Česko a.s., pravidelně informovat o všem, co se zde děje.

Vlastovička 14V měsíci lednu jsem se zaměřil na výrobky nově vyvinuté produktové řady Star´Bake. Jedná se o jedinečnou směs 3v1, která obsahuje sušené droždí, zlepšující přípravek a chuťové látky. Je určena speciálně pro hotely, restaurace a cateringové společnosti. Příprava pečiva ze směsí Star´Bake je velmi jednoduchá a variabilita hotových produktů je opravdu široká. Zde vidím veliký potenciál zejména pro hotelové řetězce, které se tímto odliší od konkurence a potěší své zákazníky lahodným a čerstvým pečivem z vlastní výroby.


Při svých testech jsem se zaměřil zejména na chlebové směsi: směs Terroir, směs Saveur, směs Rustikální. Všechny tři zmíněné směsi se dají použít na různorodé pečivo i chléb. Proces přípravy a pečení je velmi jednoduchý. Těsto na tyto výrobky jsem zamíchal na záraz a nechal odležet. Doba zrání se lišila od typu výrobku: 30 minut chleba či klasické pečivo, 60 minut francouzská bageta a až 120 minut ciabatta a foccacia. Následující postup byl již standartní, jak jej u těchto produktů známe. Klasické pečivo, chléb a bagety jsem po natvarování nechal nakynout a potom pekl v sázecí peci. Ciabatta a foccacia se po vytvarování sázely rovnou do pece. 


Vlastovička 14Pro výrobu sladkého pečiva jsem nejvíce ocenil směs na jemné pečivo. Výrobky byly chutné a při výrobě jsem nenarazil na zásadní nedostatek. I když jsem zkoušel různé tvary, sladké variace posypů či přídavků přímo do těsta (rozinky, čokofloky, skořicový cukr), výsledek byl vždy vyvážený.

 

Produktová řada Star´Bake byla veřejně představena na letošním Mezinárodním gastronomickém veletrhu DANUBIUS 2012 v Bratislavě. Vzhledem k tomu, že výrobky vyrobené ze směsí Star´Bake jsou vhodné k zamrazení i zachlazení, nebyl problém přímo na místě ochutnat čerstvě dopečené produkty nachystané a zamrazené den předem.