Samozřejmě testy probíhají i laboratorně, ale já bych vás rád více seznámil s pekařskými testy. Myslím, že pekařský test a jeho výsledek je to nejdůležitější, co by vás jako zpracovatele droždí mělo zajímat, a abych se přiznal, i já je mám nejraději.
Přece jen, co očekává od droždí náš pekař? Aby rychle a dobře kynulo za všech podmínek.
Srovnávací pekařské testy dělám v našem pekařském centru na těstech běžného a jemného pečiva.
Principem testu jsou stejné podmínky pro všechny druhy droždí.
To znamená, že musí být stejná receptura (jen druh droždí se pochopitelně mění), stejná teplota těsta, doba mísení, doba zrání, doba a teplota kynutí, čas a teplota pečení. Jen tak budou zachovány co nejpřesnější a nejkorektnější výsledky.
A co hodnotím? No samozřejmě, že na prvním místě mne zajímá objem změřený na našem objemometru.
Dále napečené výrobky nesmí nepříjemně droždím zapáchat, ale tyto věci vy jistě dobře znáte ze svých pekáren. Testy se dělají jak na začátku, tak na konci záruky droždí. Musím zdůraznit, že rozdíl ve výsledcích je patrný. Některé droždí s dobrými výsledky na začátku záruky na konci záruk poněkud ztrácí. Ale my pekaři potřebujeme, aby kvalita droždí byla stejná po celou dobu záruky.
A co by kvalitní droždí ještě mělo umět?
Dobré droždí musí ustát i to, že někdo tu a tam špatně dovře dveře od chlaďáku či lednice, a nesmí ho ani poznamenat nachystání několik hodin dopředu v teple provozovny.