Dovednostní soutěže mladých pekařů mají již dlouhou tradici velmi pozitivní vliv pro výchovu nové generace potravinářů. Zdravá soutěživost přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Soutěžící získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a upevňují si hrdost k pekařskému řemeslu.
To, zda mladí pekaři budou pokračovat ve svém řemesle i za několik let, však může do budoucna ovlivnit nepříznivý ekonomický stav oboru. „Vzhledem k výraznému zvýšení cen mouky po loňské sklizni, vysokým cenám energií a pohonných hmot většina pekařů v současné době bojuje o holé přežití,“ komentuje nepříznivý stav v pekárenském oboru předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.
Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. Avšak průměrný měsíční plat pekaře za práci převážně v nočních směnách a o víkendech nedosahuje ani dvou třetin celostátního průměru, což není pro mladou generaci příliš atraktivní.
Současně se soutěží proběhla ve Střední škole potravinářství a služeb v Pardubicích i prezentace nabídky DIA sortimentu pekařských a cukrářských výrobků od společnosti ALTIS Kolín, hlavního sponzora letošního ročníku soutěže.
Ing. Stanislav Mihulka
mihulka@svazpekaru.cz
Pozvánka na Dny chleba
Svaz pekařů zve všechny zájemce na již 19. ročník Dnů chleba, které se letos konají v pardubickém IDEONu 6. června. Vloni se soutěže Chléb roku, výstavy dodavatelů a odborného semináře zúčastnilo na 400 pekařských odborníků. Aktuální informace o akci naleznete na www.svazpekaru.cz, kde i můžete rovněž stáhnout veškeré přihlášky. Těšíme se na setkání se všemi zájemci o aktuální dění v pekařském oboru!