A) Základní požadavky
Všechny potraviny určené k dodání konečnému spotřebiteli nebo do zařízení společného stravování musí být opatřeny informacemi o potravinách v souladu s nařízením EU 1196/2011. Uvádění nezavádějících informací (na obale i v reklamě)
1) Informace o potravinách nesmějí být zavádějící:
- pokud jde o charakteristiky potraviny - povahu, totožnost, vlastnosti, složení, množství, trvanlivost, zemi původu nebo místo provenience, způsob výroby nebo získání;
- připisováním účinků nebo vlastností, které dotčená potravina nemá;
- vyvoláváním dojmu - potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti stejné charakteristiky, zejména výslovným zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin;
- vyvoláváním dojmu na základě vzhledu, popisu nebo vyobrazení, že je přítomna určitá potravina nebo složka, ačkoli ve skutečnosti byla určitá přirozeně se vyskytující součást nebo běžně používaná složka v této potravině nahrazena odlišnou součástí nebo složkou.
2) Informace o potravině musí být přesné, jasné a spotřebitelům snadno srozumitelné.
3) Informace o potravině nesmějí připisovat jakékoli potravině vlastnosti umožňující zabránit určité lidské nemoci, zmírnit ji nebo ji vyléčit, ani na tyto vlastnosti odkazovat (není-li uvedeno jinak)
B) Povinnosti
1) Za informace o potravině odpovídá:
- provozovatel potravinářského podniku, pod jehož jménem nebo obchodním názvem je potravina uváděna na trh,
- není-li usazen v Unii, dovozce potraviny na trh Unie.
2) Provozovatel potravinářského podniku odpovídající za informace o potravině zajistí:
- jejich uvedení a přesnost
- v souladu platnými právními předpisy a požadavky příslušných vnitrostátních předpisů.
3) Provozovatelé potravinářských podniků, kteří nemají vliv na informace o potravinách, nesmějí dodávat potraviny, o nichž na základě informací, které mají k dispozici jako odborníci, vědí nebo předpokládají, že nejsou v souladu s platnými právními předpisy
4) Provozovatelé potravinářských podniků
- nesmějí uvádět konečného spotřebitele v omyl
- odpovídají za veškeré změny informací o potravině
- zajistí, aby v podnicích, které řídí, splňovaly potraviny požadavky právních předpisů a kontrolují plnění těchto požadavků
- zajistí, aby informace týkající se nebalených potravin určených pro konečného spotřebitele nebo k dodání do zařízení společného stravování byly předány provozovateli
- zajistí uvedení povinných údajů na balení nebo na etiketě, která je k němu připojena, nebo na ob- chodních dokladech týkajících se daných potravin určených konečnému spotřebiteli nebo do zařízení společného stravování
- dodávající jiným provozovatelům potravinářských podniků potraviny, které nejsou určeny konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování, zajistí, aby těmto jiným provozovatelům potravinářských podniků byly poskytnuty dostatečné informace k tomu, aby mohli případně splnit své povinnosti uložené odstavcem týkající se značení.
C) Způsob uvedení údajů
- Slovy a čísly, piktogramy, nebo symboly.
- Na viditelném místě tak, aby byly dobře viditelné, snadno čitelné, a je-li to vhodné, nesmazatelné.
- Nesmějí být žádným způsobem skryty, zastřeny ani přerušeny jiným textem nebo vyobrazením či jiným zasahujícím materiálem ani od nich nesmí být odváděna pozornost.
- Vytisknou se písmem, jehož výška malého písmene „x“ činí nejméně 1,2 mm.
- V případě obalů nebo nádob, jejichž největší plocha je menší než 80 cm2 , činí výška malého písmene „x“ nejméně 0,9 mm
- Tyto údaje uvádějí ve stejném zorném poli:
a) název potraviny + čisté množství potraviny + u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procen- tech objemových, b) všechny nutriční hodnoty.
D) Jazykové požadavky
- Údaje musí být vedeny v jazyce snadno srozumitelném spotřebitelům v členských státech, kde je potravina uváděna na trh.
- Členské státy, v nichž je potravina uváděna na trh, mohou na svém území stanovit, že údaje musí být uvedeny v jednom nebo více z úředních jazyků Unie.
- Údaje mohou být uvedeny v několika jazycích.
E) Stručný přehled povinných údajů
Dále je uveden stručný přehled současných povinných údajů dle zákona o potravinách 110/1997 a údajů dle naří- zení 1169/2011:
Požadavky Zákona o potravinách 110/1997 ve znění pozdějších údajů |
Požadavky Nařízení EU 1169/2011 |
|
1 | Název obchodní firmy a sídlem výrobce, prodávajícího, nebo balírny | Jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku |
2 | Název druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným ve vyhlášce, pod nímž je potravina uváděna do oběhu. Potravina, kterou nelze zařadit se označí názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie |
Název potraviny Názvem potraviny je její zákonný název. Pokud takový název neexistuje, je názvem potraviny její vžitý název a v případě, že neexistuje nebo se nepoužívá, uvede se popisný název dané potraviny. |
3 | Údaj o množství výrobku | Čisté množství potraviny |
4 | Datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti | Datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti Nově datum zmrazení u některých potravin |
5 | Datum použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychle zkáze a u druhů potravin stanovených vyhláškou | V případě potravin, které z mikrobiologického hlediska snadno podléhají zkáze, se datum minimální trvanlivosti nahradí datem použitelnosti („spotřebujte do“). |
6 | Údaj o způsobu skladování – u relevantních potravin v případě potřeby se uvádějí podmínky uchovávání nebo lhůta spotřeby po otevření obalu | Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití v případě potřeby se uvádějí podmínky uchovávání nebo lhůta spotřeby po otevření obalu |
7 | Údaj o způsobu použití, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem | Návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít |
Údaj o výživové (nutriční ) hodnotě u potravin
|
Výživové údaje
|
|
9 | Údaj o složení potraviny podle
|
Seznam složek
|
10 | Označení šarže, nejde-li o potravinu označenou datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti. | Požadavky uvádí nařízení EU 91/2011 |
11 | Údaj o ošetření ionizujícím zářením, a to slovy „ionizováno“ nebo „ošetřeno ionizací“ anebo „ošetřeno ionizujícím zářením“. | U potravin ošetřených ionizujícím zářením se uvede jeden z těchto údajů: „ozářeno“ nebo „ošetřeno ionizujícím zářením“ |
12 | U potravin se uvede země původu nebo vzniku potraviny v případech, kdy neuvedení tohoto údaje by uvádělo spotřebitele v omyl o původu nebo vzniku potraviny | Zemi původu nebo místo provenience – u některých potravin (výčet stanoven). |
13 | U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových |
text: Pavla Humpolíková
foto: archiv Lesaffre