Z obsahu
Učebnice podává přehled o obilovinách používaných v pekařské technologii, jejich zpracování a významu ve výživě člověka. Přináší rovněž tolik žádané a u nás dosud málo dostupné poznatky praktických měření reologických vlastností mouky s doporučenými parametry pro druhy a skupiny pekařských výrobků. U vybraných surovin jsou uvedeny údaje potřebné pro míchání pekařských těst, jejich výrobu a pečení. Jednoduché praktické přepočty jsou využitelné v recepturách malých a středních provozoven. U důležitých surovin je uvedeno dávkování, technologický význam a účinek přidávaných surovin a komponent. Nekonečná tvarová rozmanitost, aroma a chuť pekařského sortimentu je vztažena k semenům a koření. Není opomenuto stručné složení a význam zlepšujících přípravků.
Hodnocení lektorů
Publikace prošla posouzením ze strany dvou uznávaných odborníků z branže – Ing. Anny Kaisrové a MVDr. Pavla Gottwalda. Z lektorského posudku Ing. A. Kaisrové citujeme:
„Text publikace odpovídá současnému stavu z hlediska rozsahu a používání surovin v předmětném oboru Pekař cukrář. Přináší vhodně formulované a členěné informace o jednotlivých komoditách surovin, odkazuje na legislativní předpisy i na aplikaci surovin v praxi. Předložená publikace bude uživatelům (zejména odborné veřejnosti a studentům středních odborných škol) vhodnou a užitečnou pracovní pomůckou.“
Objednávky Pekařské technologie můžete zasílat prostřednictvím e-mailu info@svazpekaru.cz, případné dotazy rádi zodpovíme.
Informace a přihlášky na odborný seminář v Čejkovicích, který letos uspořádáme 24. října, naleznete na stránkách www.svazpekaru.cz