Kukuřičná směs s rajčaty je cereální směs vhodná k přípravě toustového chleba a pečiva. Obsahuje 51 % kukuřičné mouky a 16 % sušených rajčat. Díky tomu je pečivo připravené z této směsi v kombinaci se sezónními výrobky vhodné pro letní hostiny, a to nejen ve formě sandwichů na cesty.
Kukuřice, stejně jako rajče, pochází z Ameriky a před příjezdemKryštofa Kolumba tvořila základ potravy amerických indiánů. Připravovala se na mnoho různých způsobů, například jako tortilly, tamaly nebo se z ní vyrábělo kukuřičné pivo.
V mayské i aztécké civilizaci hraje kukuřice podstatnou roli. Díky jejímu rozsáhlému pěstování se tento národ vyvinul v usedlou zemědělskou společnost, což vedlo k rozvoji vesnic a měst. Dokonce se traduje, že první lidé byli „uplácáni“ z kukuřičných zrn rozemletých na mouku. Jeden z hlavních bohů byl bůh kukuřice a z hlavy mu vyrůstal kukuřičný klas. Má se za to, že Mayové tohoto boha tak obdivovali, že deformovali hlavy novorozenců, aby byly prodloužené do tvaru kukuřičného klasu.V Severní Americe je kukuřice známa, vedle fazole a tykve, jako jedna ze „tří sester“, které jsou nejdůležitějšími zemědělskými plodinami. Údajně vyrostly z hrobu Matky země, která zemřela poté, co porodila Dobro a Zlo.
Kukuřičná mouka vzniká rozemletím kukuřičného semene nasucho. Dnes se používá hlavně při výrobě pečiva – ať už v zmíněných mexických tortillách nebo se z ní vyrábí například italská polenta.
Kukuřičná mouka je složena z velké části (70 %) ze škrobu, obsahuje proteiny (8–11 %) a tuky z klíčků, neboť ty je velmi těžké suchým mletím oddělit. Kukuřičná mouka neobsahuje lepek a bez příměsí jiných druhů mouk je vhodná při bezlepkové dietě.
Poznámka: Vzhledem k tomu, že kukuřičná směs s rajčaty obsahuje kromě kukuřičné mouky také mouku pšeničnou, není bezlepková!