Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

Jak uspořit na droždí bez kompromisů v kvalitě?

Možná jste již o tekutém droždí slyšeli. Ve formě pro menší a střední pekárny jej prodáváme již několik let pod názvem Kastalia. Ale existuje také profesionální řešení pro větší pekárny, které dokáže nejen uspořit peníze, ale také zvýšit kvalitu a bezpečnost výroby.

 

Jak to funguje?
Dodávat zákazníkům tekuté droždí je vlastně strašně přirozené – vždyť droždí při své výrobě prochází „tekutou fází“. Při fermentaci, tedy množení kvasničných buněk ve fermentoru, vzniká vodný roztok droždí, které je pak zbaveno přebytečné vody a slisováno do bloků požadované hmotnosti. Stále více pekařů si pak takto slisované bloky droždí po obdržení znovu rozpustí ve vodě a dávkuje si do těsta opět vodný roztok droždí.Kohosi kdysi napadlo, že je to vlastně nelogické. Nejprve výrobce droždí odvodní, lisuje, balí do papíru, celofánu a kartonu, pak je paletizuje a veze k zákazníkovi. Ten rozbalí několik vrstev obalů, které pak musí ekologicky a draze zlikvidovat, a droždí opět rozpustí ve vodě. Tak proč to celé nevyne-
chat?
Prostě vezmeme droždí v tekuté fázi, ušetříme ve výrobě za jeho balení, a dopravíme jej k zákazníkovi autocisternou nebo ve velkých „sudech“. Zákazník pak u sebe v pekárně droždí přidá do těsta přímo ze zásobníku. Výhody jsou zřejmé: nižší výrobní náklady může dodavatel předat zákazníkovi ve formě nižší ceny. Pekař pak má zajištěnou konstantní kvalitu drožďového roztoku, naprosto bezpečné a hygienické skladování, velmi přesné dávkování a dokonalý přehled o spotřebě. Ostatně, spotřeba tekutého droždí není o mnoho vyšší než spotřeba droždí lisovaného a je více než kompenzována značně nižší cenou.
Není náhodou, že se tekuté droždí prosazuje i v evropských zemích. Španělsko a Belgie patří mezi „tekuté velmoci“, ale instalace již existují i v dalších zemích, jako je Francie, Rakousko nebo Itálie. A po jejich bok se brzy zařadí i Slovensko. Evropské statistiky ukazují, že pekárny, které zavedly tekuté droždí, následně zvýšily svůj obrat. Tento fakt se vysvětluje tím, že tekuté droždí zavádějí progresivní výrobní závody, které investují do své budoucnosti.

 

Technické řešení
Dodávat tekuté droždí vyžaduje nejen umět ho vyrábět, ale také dodat zákazníkovi zařízení, kterým může tekuté droždí dávkovat. Máme k dispozici oboje. Schopnost firmy Lesaffre vyrábět droždí v jakékoliv podobě byla opakovaně prokázána. Schopnost postavit dávkovací zařízení máme zajištěnu nejen vlastními silami technického týmu umístěného v Olomouci (zlaté české ruce), ale také spoluprací se slovenskými a českými strojírenskými firmami, které mají dlouholetou praxi při dodávkách zařízení do pekáren. Skladovací a dávkovací zařízení postavíme vždy na zakázku podle potřeb a požadavků zákazníka a napojíme je na již existující systémy dávkování surovin, pokud si to zákazník přeje. Varianty řešení umožňují různý stupeň automatizace dávkování – dávkovat můžete ručně nebo jej přenecháte automatu, který podle nastavené receptury přidá to správné množství do díže.
Celé technické řešení nemá velké prostorové nároky, neboť skladovací nádrže se běžně staví mimo budovy, a zbývající část technologie není objemná. Udělejte si lepší představu podle obrázku na následující dvoustraně. V případě zájmu o více informací nás kdykoliv nezávazně kontaktujte.