Honzo, když jsme nedávno otvírali nové pekařské centrum v Olomouci, mluvil jsi nadšeně o Inventis Blends. Proč to nadšení?
Konečně máme produkt, který umožní vyrobit rustikální pečivo francouzského typu ve stálé kvalitě a jednoduše.
A to bez Invetis Blends nejde?
Nejde. Moc ne. Častokrát přišel požadavek od našich zákazníků, abychom jim poradili s výrobou francouzského pečivo, nejčastěji bagety. Když jsme jim vysvětlili, že musí vyvádět pšeničný kvas a nechat ho zrát 24 hodin, pak ho přidávat do těsta, správně nechat kynout na plátnech dlouhou dobu a nakonec výrobky ručně tvarovat, tak se do toho nikomu moc nechtělo.
To chápu… A jak to, že při použití Inventis Blends tahle složitá procedura není třeba?
Protože kolegové z Francie vymysleli takové složení směsi, které to zjednodušuje.
Proč tomu vlastně neříkáme směs, ale „blend“?
Klasická směs neobsahuje droždí, které v Inventis Blends již je zamícháno. Navíc blends jsou baleny vakuově. Další rozdíl je v dávkování, běžné směsi se dávají 20 % nebo i 40 % na mouku, blends se dávkují kolem 5 nebo 6 procent.
Proč tak nízké dávkování?
Na tento typ výrobků takto nízká dávka stačí, tak proč dávat víc…
Co se z těchto blends dá vlastně vyrobit?
Skoro všechno. Já jsem z nich už upekl country chléb, cereální pečivo, bagety. Kluci u nás v pekařském centru pekli další výrobky, konkrétně tousťák, ciabattu a focacciu. A myslím si, že by se toho našlo mnohem, mnohem víc.
A co z toho naopak nejde vyrobit?
Klasický konzumák. A prozatím sladké výrobky, ale na tom se pracuje.
Tolik výrobků a všechno z jedné směsi?
Ne z jedné, ale ze dvou. Nabízíme variantu Trad’i a Dail’i.
A jaký je v nich rozdíl?
Trad’i je na výrobky s vyšším obsahem žita, Dail’i je na světlejší výrobky. Ale je to taky o chuti každého pekaře a zákazníka. Já mám raději Trad’i kvůli žitu.
Co tomu říkají ostatní technologové?
Hrozně rádi s tím momentálně pečou.
Všiml jsem si, když něco zbyde, je o to zájem. Proč je to tak oblíbené?
Protože je pečení jednoduché a dosahuje se výborných výsledků, pečivo křupe, má vyváženou chuť.
Můžu potvrdit. Ale já ho vždycky jím čerstvé. Jak to bude chutnat druhý a třetí den?
I rozmlsaní technologové u nás v pekařském centru to jedí druhý a třetí den – pokud ovšem něco zbyde – což je důkaz toho, že pečivo z Inventis Blends vydrží dlouho čerstvé a vláčné.
Čím to je?
Blends obsahují kombinaci kvalitních surovin; a když se umí správně namíchat, tak to prostě funguje.
Žijeme ve světě, kde cena hraje roli. Na kolik vyjde kilo těsta?
To záleží i na ostatních surovinách, ale náklady nevybočují z běžného průměru.
Tak hodně prodejních úspěchů! (A kdy budete péct příště?)
text: Tomáš Podivinský
foto: archiv Lesaffre