Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

Inovativní řada přípravků XtendLife®

Mnoho pekárenských provozů v současné době řeší problémy s trvanlivostí a legislativními limity používaných konzervantů do baleného pečiva. Firma Lesaffre Česko přichází s řešením, kterým je inovativní řada produktů XtendLife®.

 

V pekárenské výrobě se používá řada látek, které prodlužují trvanlivost, upravují chuť, barvu, strukturu výrobku… Takovéto látky se označují jako přídatné, neboli jako aditiva. Každá z přídatných látek musí být uvedena na obalu, a to buď celým názvem nebo mezinárodním kódem E, v sestupném pořadí podle množství obsaženého ve výrobku. Do této kategorie spadají i konzervanty, které musí být také podle platné legislativy označovány kódem E.

 

Konzervanty jsou látky, které prodlužují údržnost potravin. Zamezují růstu mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé. Mezi nejznámější přírodní konzervanty patří např. kuchyňská sůl, ocet. Z uměle vyrobených konzervačních látek je nejznámější např. oxid siřičitý, kyselina sorbová, kyselina benzoová a jejich soli a estery

 

Řada pekáren řeší, zvláště v letním období, konzervaci svých balených výrobků a jejich deklarovanou trvanlivost. Pekárny si s tímto problémem většinou poradí navyšováním konzervačních látek, které přidávají do svých výrobků, a také úpravou technologie tak, aby docházelo k minimálnímu kontaktu výrobku s pracovníky ve vlastní výrobě. Někdy však k navyšování konzervačních látek již nemůže dojít z důvodu legislativních limitů, kterými je používání těchto látek omezeno. Mezi nejběžněji používané konzervační látky v pekařském odvětví patří propionát vápenatý a kyselina sorbová. Obě tyto konzervační látky jsou svým obsahem v hotových pekárenských výrobcích omezeny – u propionátu vápenatého je limit 3g/kg hotového výrobku a u kyseliny sorbové se jedná o 2g/kg hotového výrobku.

 

Skupina Lesaffre z těchto důvodů přichází na trh s inovativní řadou produktů nazvanou XtendLife®. Koncept těchto přípravků byl vyvinut v kooperaci mezi francouzskými a rakouskými vývojovými pracovníky. Tento koncept usnadňuje a řeší problémy, které jsou popsány výše, tzn. odpadají legislativní limity konzervantu a taktéž povinnost uvádět konzervant na etiketě. Produkty řady  XtendLife® jsou založeny na principu působení dvou základních složek. Určitého suchého kvasu, který obsahuje kyselinu propionovou získanou přírodní fermentací. Jelikož se tedy jedná o přírodní produkt, nemusí být konzervant označován na obalu. Druhou složkou je regulátor kyselosti glukono-delta-lakton (E757). Tato molekula má v suchém stavu kruhovou strukturu, která se při styku s vodným prostředím otevírá a stává se z ní lineární molekula. Tato reakce umožňuje postupné pomalejší okyselení těsta, které je také velice důležité pro jeho dobrou stabilitu. Při této reakci se rovnováha mezi kyselinou propionovou a její solí, propionátem, zvrhává ve prospěch kyseliny propionové, a tím dochází k navyšování konzervačního efektu.

 

Patent pro tyto výrobky je zaregistrován skupinou Lesaffre, a je tedy jedinečný. Řada XtendLife® je v ČR prozatím nabízena v těchto modifikacích:

 

  − XtendLife ® G a XtendLife® M                 

                                                                                           

 

XtendLife® G
»    dávkování 2 % na hmotnost  mouky
»  originální zlepšující přípravek zaručující dlouhodobou trvanlivost baleného pečiva (toustový chléb, veky,..)
»   patentovaný koncept bez legislativní nutnosti uvádět konzervační látku
»   záruka kvality baleného pečiva po celou dobu trvanlivosti
»   složení: fermentovaná pšeničná mouka, regulátor kyselosti glukono-delta-lakton
»   balení: pytel 25 kg  
»   minimální trvanlivost: 12 měsíců od data výroby

 

XtendLife® M
»    dávkování 3,6 % na hmotnost mouky
» originální zlepšující přípravek kombinující prodlouženou trvanlivost (obsahuje emulgátory, které toto zabezpečují) se zárukou optimální čerstvosti baleného pečiva
»    bez legislativní nutnosti uvádět konzervační látky na obalu
»  složení: fermentovaná pšeničná mouka; emulgátory: mono a diglyceridy mastných kyselin, stearoyllaktylát sodný, estery mono a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono a diacetyl vinnou; regulátor kyselosti: glukono-delta-lakton; látky zlepšující mouku: kyselina askorbová; enzymy
»   balení: pytel 25 kg 
»   minimální trvanlivost: 12 měsíců od data výroby

 

                                                                                                                     

 

Snad vás tato řada přípravků zaujala a ti z vás, kteří ji doposud neznali, budou uvažovat o nové možnosti řešení trvanlivosti a konzervace pekařských produktů, které na našem trhu nabízí pouze skupina Lesaffre.