Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

Co mají společného mouka a melasa?

Mouka je bílá a sype se. Melasa je hnědá a teče. Přesto mají obě něco společného: Jejich cena za poslední dva roky dosáhla rekordních hodnot.

 

Ceny mouky a jejich nárůst zná dobře každý pekař. Mouky je sice dost, ale světová poptávka  a v neposlední řadě spekulanti dotáhli její cenu na několikanásobek původních hodnot. Mouka se vyrábí z obilí a protože existují komoditní burzy, jeho cena je veřejnou informací. Tam si každý může ověřit, jak si ceny stojí.

 

Cena melasy je pro pekaře zdánlivě nezajímavá. Ale k výrobě droždí je zapotřebí právě melasy! A ta se v posledních letech chová stejně jako mouka, možná o něco hůře. Jen se o tom méně mluví, protože žádná „melasová burza“ zatím neexistuje. Cena melasy pro příští kampaň, tedy 2008/2009, vyskočila o polovinu, někde až na dvojnásobek loňských hodnot.

 

Příčiny jsou minimálně dvě:

 

1. Melasa vzniká při výrobě cukru jako vedlejší produkt, kterého se cukrovar musí zbavit. Cukrovarů ale ubývá v důsledku celoevropského útlumu cukrovarnictví a výroba cukru klesá. A s ní klesá i výroba melasy. V České republice se výroba melasy snížila o polovinu, v okolních zemích je situace podobná.

 

2. Poptávka po melase se však neustále zvyšuje v důsledku jejího nového využití, kterým je výroba biopaliv. Vyrábí se z ní, jednoduše řečeno, líh. Všichni výrobci droždí v Evropě dnes čelí největší výzvě za posledních deset let, kterou nárůst ceny melasy přináší. Současně dochází k dramatickému růstu cen energií a pohonných hmot. Také ceny dalších surovin nezbytných pro výrobu droždí dosahují úrovně, kterou si před nedávnem nikdo neuměl ani představit.

 

To, co pro pekaře znamená zdražení mouky, znamená pro výrobce droždí zdražení melasy.