Poprve upekl koš ořechových a makových „podkoviček“ prešporský (Prešpork – historický název Bratislavy) pekař Scheuermann na Mikuláše v roce 1785, aby jimi vyzdobil předvánoční výklad svého pekařství. Mezi obyvateli se zpráva o této novince roznesla rychlostí blesku a po křupavých „baugloch“ se jen zaprášilo.
Výraz baugle nebo také bajgle, jak se bratislavský rožok jinak nazývá, pochází z německého slova beugen – ohnout, podle tradičního tvaru výrobku. Zmiňovaný název bratislavský rožok se začal používat až po roce 1920, kdy se uzákonil současný název slovenské metropole Bratislava.
Pro svou výraznou chuť a vůni si bratislavské rožky získaly popularitu nejen ve Vídni a Budapešti, ale proslavily se dokonce až v USA, Japonsku nebo Libanonu.
Bratislavský rožok je legendární pochoutka, a navíc vynález bratislavských pekařů, a proto má také šanci zařadit se vedle sýrových korbáčiků, skalického trdelníku a bryndzy do registru zaručeně tradičních specialit Evropské unie.
My vám přinášíme pro inspiraci recepturu, podle které se pečou bratislavské rožky v současnosti.