Menu

Novinky online

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis


Mám zájem dostávat e-mailem zprávy o novinkách na serveru vlastovicka.cz

Reklama

 

Vlastovicka.cz - pecenie, pekarstvo, pecivo, pekari, casopis

Pekařina

Bratislavský rožok

Názvem bratislavský rožok je možné označit jemné pečivo ve tvaru podkovičky, který v receptuře obsahuje nejméně 30 hmotnostních procent tuku, je s makovou nebo ořechovou náplní v množství nejméně 50 hmotnostních procent a na povrchu je jemně mramorově popraskaný.

 

Poprve upekl koš ořechových a makových „podkoviček“ prešporský (Prešpork – historický název Bratislavy) pekař Scheuermann na Mikuláše v roce 1785, aby jimi vyzdobil předvánoční výklad svého pekařství. Mezi obyvateli se zpráva o této novince roznesla rychlostí blesku a po křupavých „baugloch“ se jen zaprášilo.

 

Výraz baugle nebo také bajgle, jak se bratislavský rožok jinak nazývá, pochází z německého slova beugen – ohnout, podle tradičního tvaru výrobku. Zmiňovaný název bratislavský rožok se začal používat až po roce 1920, kdy se uzákonil současný název slovenské metropole Bratislava.

 

Pro svou výraznou chuť a vůni si bratislavské rožky získaly popularitu nejen ve Vídni a Budapešti, ale proslavily se dokonce až v USA, Japonsku nebo Libanonu.

 

Bratislavský rožok je legendární pochoutka, a navíc vynález bratislavských pekařů, a proto má také šanci zařadit se vedle sýrových korbáčiků, skalického trdelníku a bryndzy do registru zaručeně tradičních specialit Evropské unie.

 

My vám přinášíme pro inspiraci recepturu, podle které se pečou bratislavské rožky v současnosti.