V minulém čísle jsem zkoumali ceny pečiva v Olomouckém a Košickém kraji. Tentokrát jsme zavítali do hlavních měst a porovnali sme ceny v Praze a Bratislavě. Průzkum jsme provedli v srpnu (august) 2009 a zaměřili jsme se na prodejny potravin organizované v zahraničních či domácích řetězcích. Stejně jako minule jsme zkoumali ceny deseti položek pečiva na pultech včetně DPH, která je v ČR 9 % a na Slovensku 19 %. Celkem 5 položek bylo ze sortimentu běžného pečiva, 2 položky z cereálního pečiva a 3 položky ze sortimentu jemného pečiva.
Navštívili jsme prodejny všech významných maloobchodních firem, celkem se jednalo o 13 různých řetězců, z nichž mnoho působí v obou zemích. Celkem jsme zavítali do 102 obchodníchmíst, což dává tomuto průzkumuslušnou statistickou hodnotu.
Pro lepší srovnatelnost jsme pultové ceny přepočítali na 1 kg výrobku. Další nutný krok pro
usnadnění srovnávání byl přepočet mezi různými měnami: české ceny jsme přepočítali na eura kurzem 25,50 Kč/1 EUR a stejný kurz jsme použili pro přepočet slovenských cen (uváděných v eurech) na české koruny. Protože pro mnoho z nás má slovenská koruna stále ještě vě výpovědní hodnotu než euro, uvádíme ceny také v této, dnes již historické, měně. Výsledek můžete posoudit v tabulce na straně 30.
Pro grafické znázornění jsme použili ceny v eurech. V každémgrafu udává červený čtvereček průměrnou cenu zjištěnou v našem průzkumu, svislá modrčára (obdélník) ukazuje, jak velk byl rozptyl zjištěných cen: spodní okraj modré čáry představuje nejnižší zjištěnou cenu a horní okracenu nejvyšší.
V následujících grafech můžete sami porovnat, kde je pečivo dražší a kde levnější. Pro zajímavost jen pár postřehů:
» na Slovensku, přesněji v Bratislavě, je „draho“; kromě kaiserky a cereálního rohlíku koupíte veškeré námi sledované pečivo levněji v Praze než v Bratislavě; nezkoumali jsme ovšem, kolik marže si nechávají obchodníci, proto nelze tvrdit, že by slovenští pekaři dostávali za své výrobky více než jejich čeští kolegové
» i když odstraníme vliv rozdílné sazby DPH, zůstane bratislavské pečivo převážně dražší než to pražské
» výrazný cenový rozdíl je vidět u „obyčejného“ chleba, bratislavské ceny jsou v průměru
dvojnásobné než ceny v Praze; s trochou nadsázky lze konstatovat, že ten nejdražší pražský
pšenično-žitný chléb stojí tolik jako průměrný bratislavský
» potvrdilo se tvrzení, že bochník chleba na Slovensku je průměrně o polovinu větší než v Česku
» toustový chléb v Bratislavě se na rozdíl od Prahy prodává v nejrůznějších gramážích a také za velmi rozdílné kilové ceny
» Pražané kupují téměř dvakrát větší tvarohové koláče než Bratislavané
» porovnání cen mezi ČR a SR závisí na použitém přepočtovém kurzu mezi českou korunou a eurem; námi použitý kurz 25,50 platil v srpnu (auguste) 2009
Z prostorových důvodů zde neotiskujeme podrobná data o všech prodejnách. Pokud vás zajímají všechny podrobnosti, stáhněte si je zdarma z webových stránek www.lesaffre.cz nebo www.lesaffre.sk.