K tomu trendu se před pěti lety přidalo i Ministerstvo zemědělství a propůjčuje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Ptáte se, v čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné? Odpověď je vcelku jednoduchá. Předně, zelenomodré logo na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt je vyroben v příslušeném regionu a pochází zejména z tuzemských surovin. Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni a jejich přeprava tolik nezatěžuje životní prostředí. Oceněné výrobky splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. V porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu se výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují svou jedinečností. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny. A v neposlední řadě, nákupem těchto potravin také zákazník podpoří svůj kraj.
Ocenění se uděluje každý rok v devíti kategoriích:
- Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
- Masné výrobky trvanlivé
- Sýry včetně tvarohu
- Mléčné výrobky ostatní
- Pekařské výrobky včetně těstovin
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
- Alkoholické a nealkoholické nápoje
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
- Ostatní
Právo užívat na obalech logo Regionální potravina však nezískáte mávnutím kouzelného proutku. Vyžaduje to jisté administrativní úsilí. Nicméně ti, kteří uspějí, mají zajištěnu publicitu a spojení se značkou, která může být pro mnohé zákazníky důvodem, proč upřednostnit oceněný výrobek před konkurenčním.
Pravidla pro udělování značky Regionální potravina jsou rozdělena na tři části: obecné, specifické a regionální. Pokud se rozhodnete o značku zažádat, je nutné se seznámit s pravidly důkladně, nicméně níže jsme pro vás připravili výběr těch nejdůležitějších.
Obecná pravidla
- Žadatelem může být fyzická nebo právnická osoba usazená na území ČR, která je provozovatelem potravinářského podniku a je považována za výrobce s maximálním počtem zaměstnanců 250.
- Žadatelem může být pouze provozovatel potravinářského podniku, který provádí všechny úkony výroby související zejména s přípravou, upravováním, opracováním, zpracováním surovin, včetně balení a dalších úprav.
- Žadatel musí k žádosti předložit identifikační údaje, technickou dokumentaci výrobku, specifikace vlastností regionálního výrobku a čestné prohlášení o pravosti předložených dokumentů. Předlohy k těmto dokumentům jsou k dispozici ke stažení na www.regionalnipotravina.cz. Součástí žádosti musí být také kopie výpisu z obchodního nebo živnostenského rejstříku.
- Žadatel je povinen dodat výrobek, který bude předmětem hodnocení, v odpovídajícím množství a v termínech stanovených vyhlašovatelem soutěže.
Specifická pravidla
- Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. U ostatních surovin je nutné uvést procentuální zastoupení, včetně uvedení původu.
- Výrobek musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu.
- Žadatel je povinen předložit k žádosti fotodokumentaci výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh.
- Udělování značky se týká výrobků určených ke konečné konzumaci, případně ke konzumaci za použití jednoduché kulinářské úpravy.
Regionální pravidla
Regionální podmínky pro udělení značky Regionální potravina může stanovit vyhlašovatel v každém kraji samostatně, ale tyto nesmí být v rozporu s obecnými a specifickými pravidly. Podmínky bývají zveřejněny na portálu www.regionalnipotravina.cz.
Hodnotitelská komise posuzuje při výběru především vztah produktu k regionu, inovativnost, použité suroviny nebo senzorické vlastnosti. Letos odborníci z Ministerstva zemědělství, krajských úřadů, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR posuzovali neuvěřitelných 1 294 produktů a ocenili jich 106. Značku získá v každém kraji vždy jen jeden výrobek z dané kategorie. Pokud se porotci dohodnou, nemusí být v některých sekcích ocenění uděleno vůbec. Výsledky soutěže o značku Regionální potravina se vyhodnocují nejpozději do 15. července příslušného kalendářního roku. Vítězové jsou pak povinni označit oceněný výrobek logem nejpozději do šesti měsíců od jeho udělení a mají právo ho užívat po dobu čtyř let.
Šesté kolo soutěže začne na jaře 2015. Pokud tedy máte zájem zúčastnit se dalšího ročníku, sledujte internetovou stránku www.regionalnipotravina.cz, kde v záložkách jednotlivých regionů najdete začátkem příštího roku informace, pravidla, kontakty a termíny pro účast v krajských kolech.
Vítězné pekařské výrobky
Jihočeský kraj
Jihomoravský kraj
Karlovarský kraj
Královehradecký kraj
Liberecký kraj
Moravskoslezský kraj |
Olomoucký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Vysočina
Zlínský kraj |
text: Marcela Janková
foto: archiv Lesaffre