Dovednostní soutěž mladých pekařů a cukrářů proběhla poprvé v roce 1995 v Pelhřimově a hlavní ideou tehdy bylo porovnat úroveň jednotlivých škol a učilišť v rámci celé České republiky. Postupem času se soutěž vyprofilovala více na soupeření jednotlivců o titul Pekaře roku. Každopádně lze jednoznačně konstatovat, že soutěže mladých pekařek a pekařů mají velmi pozitivní vliv na jejich odborný růst.
Odborná komise pracovala ve složení: Z. Řehák (hlavní komisař), J. Kapoun, R. Oršuliak, a hodnotila výrobky nejen po stránce vzhledové a chuťové, ale oceňovala i jejich přípravu z hlediska dodržování technologického postupu. Tento zkušený a sehraný tým odborníků má již řadu dovednostních soutěží zdárně za sebou, navíc oba mladší komisaři byli v minulosti úspěšní i jako soutěžící a tuto soutěž několikrát vyhráli.
Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty ve dvou dnech prokázat dovednosti při výrobě 900g pšenično-žitného chleba, ručně tvarovaných rohlíků a vybraných druhů běžného pečiva v časovém limitu, ve výrobě 600g vánočky a 400g zdobených koláčů.
Před zahájením soutěže museli účastníci předložit receptury a jednoduchý technologický postup ke schválení. Hodnotila se hmotnost, objem, vzhled a tvar, kůrka a povrch, vůně a samozřejmě chuť výrobků. Komisaři dohlíželi i na zručnost, odbornou manipulaci s těstem, hygienu, pořádek na pracovišti, čistotu válů a pomůcek. Za jednotlivé disciplíny se přidělovaly body, soutěžící s nejvyšším počtem bodů se pak stala Pekařkou roku 2015.
Výsledky soutěže PEKAŘ ROKU 2015 junior
1. místo: Denisa Špačková, absolventka 2. ročníku SPŠ potravinářství a služeb Pardubice;
2. místo: Simona Vysloužilová, SŠ potravinářská, obchodu a služeb Brno;
3. místo: Robin Filipi, SŠ obchodu, služeb a podnikání a VOŠ České Budějovice.
Velký zájem o klání mladých pekařů a pekařek letos projevovala média. Poděkování za podporu soutěže patří zejména sponzorům, ale také pardubické průmyslovce, která připravila optimální podmínky pro soutěž. Nesmíme zapomenout ani na přísné, ale objektivní komisaře a na odborný dohled, zúčastněné školy a vedoucí odborného výcviku, kteří trpělivě připravovali adepty na soutěž. A samozřejmě děkujeme všem soutěžícím za účast a za jejich dvoudenní pekařské soupeření. Kompletní výsledky soutěže a fotografie naleznete na našem webu www.svazpekaru.cz.
Dny chleba 2015
Další akcí, kterou pro pekařskou veřejnost připravujeme, jsou Dny chleba 2015 v Pardubicích (4. června). Přihlášky budeme rozesílat v průběhu dubna, aktuální informace budeme rovněž zveřejňovat na webu www.svazpekaru.cz. Těšíme se na hojnou účast!
Ing. Stanislav Mihulka, CSc. vedoucí odborného vydavatelství
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR
mihulka@svazpekaru.cz
text: Stanislav Mihulka
foto: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR